Dostupni linkovi

SAD i Katar najavili nove pregovore o primirju u Gazi


Antony Blinken (lijevo) i Mohamed bin Abdulramano bin Jasim Al-Tani, u Dohi, Katar, 24. oktobra 2024.
Antony Blinken (lijevo) i Mohamed bin Abdulramano bin Jasim Al-Tani, u Dohi, Katar, 24. oktobra 2024.

Sjedinjene Države i Katar u četvrtak su najavili nastavak pregovora o primirju u Pojasu Gaze, dok je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da pregovarači razmatraju nove opcije poslije više mjeseci neuspjelih pokušaja da se postigne dogovor.

Manje od dvije nedjelje uoči izbora u Americi, Blinken boravi u 11. posjeti regionu od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, piše AFP.

Izraelske snage su prošle nedjelje ubile vođu te ekstremističke grupe, Jahju Sinvara.

Blinken je rekao da će pregovarači "narednih dana" nastaviti razgovore o načinima da se okonča jednogodišnji rat u Gazi i oslobode taoci, oteti tokom napada.

"Razgovarali smo o opcijama da se iskoristi ovaj trenutak i o narednim koracima da se postigne napredak u procesu", rekao je Blinken nakon razgovora sa katarskim premijerom šeikom, Mohamedom bin Abdulramanom bin Jasimom Al-Tanijem.

Američki zvaničnik naveo je da Sjedinjene Države i Katar žele plan koji bi bio takav da "Izrael može da se povuče, da Hamas ne može da se regrupiše i da Palestinci mogu da obnove svoje živote i budućnost".

"Ovo je trenutak da se radi na okončanju rata, da se osigura da su svi taoci kući i da se izgradi bolja budućnost za narod u Gazi", rekao je Blinken.

Hamas sa sjedištem u Pojasu Gaze Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Katarski premijer rekao je da će izraelska i američka delegacija u Dohi razgovarati o primirju. Blinken je odbio da iznese više detalja o tim razgovorima. Portparol izraelskog premijera rekao je da će izraelska delegacije otputovati u Dohu u nedjelju.

Američki predsjednik Joe Biden je krajem maja objavio plan za prekid vatre koji je predviđao privremeno obustavljanje borbi i oslobađanje talaca koje ekstremisti drže u Gazi.

Međutim, razgovori su od tada u zastoju, a jedno od glavnih spornih pitanja je to što izraelski premijer Benjamin Netanyahu insistira na tome da izraelske trupe budu raspoređene na granici Gaze i Egipta.

Blinken je tokom najnovije bliskoistočne turneje ponovio da je Sinvar bio glavna prepreka i da njegova smrt predstavlja šansu za postizanje sporazuma.

Šeik Mohamed rekao je da za sada nije jasno kakvi su naredni potezi Hamasa, ali da su katarski pregovarači "ponovo u kontaktu" sa tom grupom posle Sinvarove smrti.

"Bilo je kontakata sa predstavnicima političke kancelarije u Dohi. Imali smo neke sastanka sa njima posljednjih nekoliko dana", kazao je šeik Mohamed.

Američki zvaničnici navodili su da Sinvar nije bio spreman na dogovor o prekidu vatre, dok pojedini ističu da Hamas nije bio problem već to što Bajdenova administracija nije mogla da dobije saglasnost Izraela za sporazum.

Hamas još nije imenovao novog vođu, a dva izvora iz te grupe navela su za agenciju AFP ove nedjelje da se naginje ka tome da na čelu bude komitet, sa sjedištem u Dohi, a ne pojedinačni lider.

Blinken je kazao da su Sjedinjene Države spremne da razmotre "nove okvire" za Gazu.

"Razmatramo različite opcije ali, kao što je premijer kazao, još nismo utvrdili da li je Hamas spreman da učestvuje (u pregovorima). Međutim, naredni korak je da se pregovarači sastanu i svakako ćemo saznati više narednih dana", naglasio je američki državni sekretar.

Takođe je najavio novu pomoć za Palestince od 135 miliona dolara, ukupno oko milijardu 200 miliona od početka rata.

XS
SM
MD
LG