Dostupni linkovi

Lideri mediteranskih članica EU traže hitan prekid vatre na Bliskom istoku


Lideri mediteranskih članica EU na samitu na Kipru, 11. oktobar 2024.
Lideri mediteranskih članica EU na samitu na Kipru, 11. oktobar 2024.

Lideri devet mediteranskih članica Evropske unije pozvali su u petak na samitu na Kipru da se okončaju borbe u Pojasu Gaze i Libanu.

"Usred sukoba u Gazi u širem regionu, izražavamo duboku zabrinutost zbog eskalacije vojne konfrontacije između Izraela i Hezbolaha", navodi se u saopštenju lidera članica EU posle samita MED9 na Kipru .

"Tražimo hitan prekid vatre duž Plave linije i pravovremeno slanje humanitarne pomoći u Liban", naveli su lideri u zajedničkoj izjavi, misleći na demarkacionu liniju UN koja razdvaja Liban od Izraela i Golanske visoravani pod izraelskom okupacijom.

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis je rekao da je MED9 pozvao na prekid vatre i u Pojasu Gaze i u Libanu, dok je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao da je "prekid vatre neophodan i u Gazi i u Libanu).

U grupi MED9 su Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Malta, Portugal, Slovenija i Španija.

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je pre godinu dana kada je ta militantna organizacija počela da lansira rakete na sever Izraela u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas na početku rata u Pojasu Gaze.

SAD smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom, dok je EU na crnu listu stavila samo njegovo naoružano krilo, ali ne i političku partiju koja ima poslanike u libanskom parlamentu. Palestinski Hamas i SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Konflikt u Libanu se intenzivirao poslednjih nedelja, Izrael je bombardovao južni Liban, južna predgrađa Bejruta i dolinu Bekaa, ubivši mnoge od najviših lidera Hezbolaha i poslavši kopnene trupe u južni Liban. Hezbolah je sa svoje strane ispalio rakete dublje u Izrael.

Francuski predsednik Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) osudili su kao "neprihvatljivo" pucanje Izraela na mirovne snage UN na jugu Libana, što je ponovio i premijer Španije.

Ove tri zemlje zajedno imaju oko 2.000 vojnika u misiji UNIFIL, koja je navela da je izraelska tenkovska paljba u četvrtak dovela do ranjavanja dvojice pripadnika mirovnih snaga UN.

U petak je saopšteno da su još dva pripadnika povređena u "eksplozijama" u blizini osmatračnice.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG