Dostupni linkovi

Albanija tokom Ramine posete Budimpešti potpisala dva sporazuma s Mađarskom


Albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti, Mađarska, 11. oktobar 2024.
Albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti, Mađarska, 11. oktobar 2024.

Albanija i Mađarska su u petak potpisale dva sporazuma o saradnji i izrazile spremnost za dalje produbljivanje saradnje i mađarske investicije u Tirani.

Sporazum u oblasti poljoprivrede i u oblasti javne uprave potpisani su tokom posete albanskog premijera Edija Rame Budimpešti koji je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Razgovarali smo o tome kako bismo mogli da proširimo ovu saradnju, koja, u stvari, nije saradnja sama po sebi, već je jednosmerna pomoć mađarske strane prema nama", rekao je Rama na konferenciji za novinare s Orbanom.

On je rekao da je sa Orbanom razgovarao o daljem produbljivanju saradnje i ukazao da ulaganja mađarskih kompanija u Albaniju iznose oko 350 miliona evra.

"Osećamo se ohrabrenim činjenicom da mađarske kompanije ulažu, ali i broj stranih direktnih investicija u evrima koji dolaze iz Mađarske je neobičan u poređenju sa zemljama koje su po veličini kao Albanija", rekao je Rama.

Ramina je posetio Budimpeštu otprilike godinu dana pošto je Orbani boravio u Albaniji.

Orbani je rekao da je Mađarska otvorena da pomogne Albaniji da modernizuje svoju ekonomiju.

"Želimo da mađarske kompanije uspeju u Albaniji... Mogu da vam kažem da naše kompanije veoma dobro posluju i na tržištu telekomunikacija. Imamo i veoma veliki projekat sa Albanijom. Albanija i Egipat će biti povezani, tako da će Evropa i Egipat biti povezani telekomunikacionom mrežom“, rekao je Orban.

Orban se osvrnuo na sporazum koji je Albanija potpisala u februaru ove godine s mađarskom kompanijom 4iG za izgradnju direktne podvodne kablovske linije s Egiptom.

Očekuje se da će projekat kablovske linije, prema albanskoj vladi, pretvoriti Albaniju u važno međunarodno čvorište. Rama je tada rekao da će projekat omogućiti pristup "ovom novom putu, ovom novom digitalnom autoputu Mediterana za niz zemalja" u centralnoj Evropi.

Očekuje se da će projekat koštati oko 100 do 115 miliona evra.

Poslednjih godina Mađarska je povećala prisustvo u albanskoj ekonomiji. Prema podacima Zavoda za statistiku, broj kompanija u delimičnom ili potpunom vlasništvu mađarskog kapitala udvostručio se između 2016. i 2020. godine.

Vrednost mađarskih investicija porasla je 37 puta od 2018. do 2021. godine, pokazuju podaci albanske centralne banke.

Kompanija 4iG poseduje i upravlja u Albaniji jednom od dve kompanije mobilne telefonije, kao i fiksnom telefonijom, koje je kupila od turske kompanije u njenom vlasništvu. Mađarska bankarska grupa OTP kupila je albansku podružnicu grčke Alfa banke.

Rama je izrazio želju da mađarske investicije utiču i na sektor turizma.

On je rekao da je Orbanu zahvalio za ono što je predsedništvo Mađarske uradilo, prema njegovim rečima, za razliku od drugih zemalja, "delima a ne rečima".

Albaniju je pre nedelju dana pozvala Evropska unija da 15. oktobra otvori pregovore o članstvu sa Albanijom.

Mađarska, koja trenutno predsedava EU, uputila je pismo članicama Unije u kome se ističe da je Albanija ispunila neophodne uslove za otvaranje poglavlja koje se bavi osnovnim pravima.

XS
SM
MD
LG