Dostupni linkovi

EU o godišnjici napada u Banjskoj: Svi odgovorni moraju odgovarati


Policija Kosova na putu koji vodi do sela Banjska na severu Kosova, 25. septembra 2023.
Policija Kosova na putu koji vodi do sela Banjska na severu Kosova, 25. septembra 2023.

Evropska unija očekuje da vlasti u Srbiji blagovremeno preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurale punu odgovornost svih odgovornih lica za napad 24. septembra 2023. u Banjskoj na severu Kosova.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa naveo portparol EU Peter Stano povodom prve godišnjice ovog napada.

Pre tačno godinu dana, u selu Banjska kod Zvečana, naoružana grupa, koju je predvodio bivši srpski političar i biznismen sa Kosova Milan Radoičić, napala je kosovsku policiju.

"Evropska unija je u više navrata izrazila očekivanje da Srbija treba u potpunosti da sarađuje i da preduzme sve neophodne mere da uhapsi i brzo privede pravdi počinioce nasilnih akata demonstranata kosovskih Srba protiv građana, trupa KFOR-a (Misija NATO-a na Kosovu), organa za sprovođenje zakona i medija 29. maja 2023. i nasilni napad 24. septembra 2023. na severu Kosova", istakao je Stano u pisanom odgovoru.

Ponovio je i poziv Brisela da je neophodno da Srbija u potpunosti sarađuje sa Kosovom u svim predstojećim sudskim postupcima "za one slučajeve gde su navodni počinioci na Kosovu".

Godinu dana od napada u Banjskoj: Pitanja bez odgovora i istrage u Prištini i Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:12 0:00

U napadu u Banjskoj naoružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić. On je pod istragom i u Beogradu i u Prištini. Radoičić se na Kosovu, sa još 44 osobe, suočava sa optužbama za terorizam.

EU je ranije pozdravila podizanje optužnice za napad u Banjskoj.

XS
SM
MD
LG