Dostupni linkovi

Evropski parlament pozvao države EU da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje


Plenarna sjednica Evropskog Parlamenta u Strazburu
Plenarna sjednica Evropskog Parlamenta u Strazburu

Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju u kojom poziva zemlje članice Evropske unije (EU) da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napad na vojne ciljeve unutar Rusije.

Rezolucija koja je "neobavezujuća i ne odražava stav 27 zemalja EU" usvojena je na plenarnoj sjednici u Strazburu, sa 425 glasova za, 131 protiv i 63 uzdržana.

Agencija Fran pres prenosi da je taj poziv "izazvao ljuti ukor" iz Moskve.

Kijev je u više navrata molio svoje saveznike da mu dozvole da koristi donirano oružje za napad na "legitimne" vojne ciljeve duboko na ruskoj teritoriji, poput vazdušnih baza, koje koriste ruski avioni za bombardovanje ukarajinskih teritorija.

U tekstu rezolucije se "pozivaju zemlje članice da odmah ukinu ograničenja na upotrebu zapadnih sistema naoružanja isporučenih Ukrajini protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji".

Navodi se i da "status quo ometa sposobnost Ukrajine da u potpunosti ostvari svoje pravo na samoodbranu prema međunarodnom javnom pravu i ostavlja Ukrajinu izloženu napadima na njeno stanovništvo i infrastrukturu", navodi se u rezoluciji.

Ministar vanjskih poslova Ukarjine Andrij Sibiga je pozdravio rezoluciju, ocijenivši da pokazuje "odlučnost i vodstvo" Evropskog parlamenta.

Predsjednik donjeg doma Dume Rusije Vjačeslav Volodin je osudio je glasanje, rekavši da će Rusija dati "oštar odgovor" ako se po rezoluciji postupi.

"Ono na šta EP poziva vodi do svjetskog rata uz korištenje nuklearnog oružja", rekao je Volodin, upozoravajući da bi ruske rakete mogle pogoditi Strazbur, u roku od nekoliko minuta nakon lansiranja.

Prethodno je ovog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi "zeleno svjetlo" za upotrebu oružja dugog dometa duboko u Rusiji dovelo vojnu alijansu NATO-a u "rat" sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG