Dostupni linkovi

Gradonačelnik Beograda najavio spomenik Draži Mihailoviću, zatražio izmeštanje Titovog groba


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, funkcioner Srpske napredne stranke
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, funkcioner Srpske napredne stranke

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je u ponedeljak najavio da će podneti inicijativu za izgradnju spomenika komandantu četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata Dragoljubu Draži Mihajloviću u centru grada, prenosi Beta.

"Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, na dostojanstvenom mestu u centru gradu. Moj predlog će biti park Terazijska terasa, ispod Terazijske česme. Očekujem da dobijemo podršku opozicije demokratski orijentisane", rekao je Šapić, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Dragoljub Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom, nakon čega je streljan.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao ga je u maju 2015. godine, navodeći da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima, ali da sudsko veće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je bio ratni zločinac.

Oktobra 2023. u Beogradu je u privatnom prostoru otvoren muzej i podignut spomenik Draži Mihailoviću, uprkos kritikama antifašista.

Draža Mihailović dobio spomenik i muzej, antifašisti udaljeni od skupa u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Kako prenosi Beta, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je i da će se 16. septembra formirati komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

"Ne mogu da utičem javno, niti Grad Beograd može pravno formalno na to da utiče, ali mislim da je izmeštanje grobnice Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost ove zemlje", rekao je Šapić.

Šapić se i aprila 2024. založio da Muzej Jugoslavije postane "muzej srpske istorije".

Tada je i najavio inicijativu da grob Josipa Broza Tita, koji se nalazi u kompleksu muzeja, bude vraćen u hrvatski Kumrovec, gde je rođen doživotni predsednik nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

'Cetinje otvoreno za Tita'

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković izjavio je 16. septembra da će taj grad u Crnoj Gori "uvek biti otvoren za Tita".

Đurašković je Šapića podsetio da su pre osamdeset godina partizani oslobađali Beograd "upravo od fašističkih snaga koje su činile i čete Draže Mihajlovića".

„Nakon izjednačavanja partizanskog i ravnogorskog pokreta još jedna bruka u režiji zvaničnog Beograda. Saradnicima fašista podiže spomenik, a Titu se zahvaljuje ćerajući ga. Antifašistička, građanska i časna Srbija stidi se Šapića", izjavio je Nikola Đurašković.

Aleksandar Šapić u ponedeljak je rekao da bi trebalo izmestiti i spomenik Moši Pijadi, Ivi Loli Ribaru, Đuri Đakoviću i Ivanu Milutinoviću sa Kalemegdanske tvrđave.

U pitanju je Grobnica narodnih heroja koju su prethodnih godina više puta vandalizovale desničarske grupe.

Kako prenosi Beta, Šapić je rekao da to "najmanje ima veze sa komunizmom" i da odluku donosi Ministarstvo kulture.

Protiv Šapićevog predloga deo koalicionih partnera SNS-a

Pojedini koalicioni partneri Srpske napredne stranke (SNS), čiji je Šapić visoki funkcioner, poručili su da neće podržati njegovu inicijativu

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić izjavio je danas da njegova partija neće podržati predloge gradonačelnika Beograda Alekasandra Šapića da se izmeste grobnice Josipa Broza Tita i narodnih heroja sa Kalemegdana.

"Stavovi i obraćenje gradonačelnika koje tangira naše istorijsko nasleđe i odnos prema bliskoj prošlosti nije platforma sa kojom su Srpska napredna stranka i SPS zajedno izašle na izbore", kazao je Antić na sednici Skupštine grada Beograda, gde je odbornik.

SPS je dugogodišnji koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Zajedno su na vlasti kako na republičkom i pokrajinskom nivou, tako i u Beogradu.

Predlog gradonačelnika Beograda neće podržati ni Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), takođe koalicioni partner naprednjaka na svim nivoima.

Ta stranka saopštila da neće podržati inicijativu o podizanju spomenika Draži Mihajloviću, kao ni slične inicijative koje imaju za cilj prekrajanje istorije zemlje.

"Kao prvo, protiv smo revizije prošlosti, jer kao stranka leve orijentacije baštinimo antifašističku tradiciju i doprinos koji smo kao zemlja dali u pobedi tokom Drugog svetskog rata. Ovakvim inicijativama mi kao da sami prelazimo iz pobedničkog u gubitnički tabor", navodi se u saopštenju SDP-a.

Najavljeno je da će predsednik SDPS-a Rasim Ljajić o ovim pitanjima razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom SNS-a Milošem Vučevićem.

XS
SM
MD
LG