Dostupni linkovi

Blinken i Lammy u Ukrajini najavili nove pakete pomoći


Američki državni sekretar Antony Blinken, ministar vanjskih poslova Ukrajine Andrij Sibiga i ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Lammy na brifingu u Kijevu. 11. septembra 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken, ministar vanjskih poslova Ukrajine Andrij Sibiga i ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Lammy na brifingu u Kijevu. 11. septembra 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken i britanski šef diplomatije David Lammy najavili su nove pakete pomoći Ukrajini nakon što su 11. septembra stigli u zajedničku posjetu Kijevu.

Posjeta dolazi u trenutku kada Ukrajina poziva svoje zapadne saveznike da odbace ograničenja koja je sprječavaju da koristi oružje dugog dometa.

Njihova posjeta dolazi u trenutku kada Ukrajina pritišće svoje zapadne saveznike da joj ukinu ograničenja koja je sprečavaju da koristi oružja dugog dometa na ruskoj teritoriji.

I Blinken i Lammy rekli su da je sukob dostigao "kritičnu" tačku, pri čemu su ruske snage nastavile s napadima na ukrajinski istočni region Donjecka i nastavile s upotrebom projektila, kliznih bombi i dronova protiv ukrajinskih gradova.

Blinken je najavio pomoć od više od 700 miliona dolara, od čega veliki dio za jačanje ukrajinske energetske mreže, dok je Lammy potvrdio da će njegova zemlja obezbijediti još 600 miliona funti (782 miliona dolara) pomoći i garancija za kredit.

David Lammy i Antony Blinken u Kijevu, 11.septembra 2024.
David Lammy i Antony Blinken u Kijevu, 11.septembra 2024.

S dolaskom Blinkena i Lammyja u Ukrajinu vozom iz Poljske, pojavili su se izvještaji u kojima se navodi da su ruske snage napale ukrajinske trupe i da vraćaju teritoriju u Kursku, nešto više od mjesec dana nakon što je Ukrajina pokrenula iznenadni upad u tu rusku oblast.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima moli saveznike Kijeva da dozvole Ukrajini da koristi oružje koje joj je dao Zapad, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadows, duboko na području ruske teritorije, kako bi otežala Moskvi da pokrene kontranapade.

Zelenski je rekao da se nada da će posjeta najvišeg američkog i britanskog diplomate značiti donošenje "snažnih odluka" za podršku Ukrajini.

Blinken je rekao da želi čuti direktno od Zelenskog i drugih koji su zapravo ciljevi Kijeva u ratu i šta Washington može učiniti da mu pomogne.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha rekao je da su on i Zelenski imali "detaljne i produktivne" razgovore s Blinkenom i Lammyjem.

Sibiha je novinarima na zajedničkoj pres-konferenciji rekao da su on i njegove kolege razgovarali o nabavci oružja i protivvazdušnoj odbrani.

Zelenski je prošle sedmice rekao vojnim čelnicima da ne bi trebali ograničavati sposobnost njegove zemlje da se bori protiv snaga Kremlja.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da njegova administracija "razrađuje" način da ukine ograničenja, iako nije iznio detalje.

"Zajedno radimo na tome da osiguramo da Ukrajina može braniti svoju teritoriju od agresije koja je u toku, da bude u stanju da čvrsto stane na svoje noge vojno, ekonomski, demokratski, i da ostane na putu koji ukrajinski ljudi toliko žele da to bude bliže integraciji sa Evropom, sa transatlantskim institucijama", rekao je Blinken prije putovanja.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana presrela je 20 samoubilačkih dronova tipa Shahed koje je ispalila Rusija rano u srijedu, navele su ukrajinske Oružane snage.

Vojska je saopštila da je Rusija tokom noći ispalila 25 dronova Shahed, balističku raketu Iskander, dvije protivavionske vođene rakete S-300 i šest antiradarskih projektila Kh-31p.

Projektili su ciljali oblasti Kijev, Herson, Čerkasi, Sumi, Dnjipropetrovsk i Poltava.

Guverner Dnjipropetrovska Serhij Lisak rekao je da su dvije osobe ranjene i hospitalizovane kao rezultat ruskog napada. Dodao je da su napadi prouzrokovali uništenje i požar u jednom od preduzeća u okrugu Kamian.

Još nema izvještaja o mogućim žrtvama ili šteti u drugim ukrajinskim oblastima.

XS
SM
MD
LG