Dostupni linkovi

Iran prijeti 'akcijom' zbog novih zapadnih sankcija


Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani, juni 2023.
Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani, juni 2023.

Iran je obećao odgovoriti na nove sankcije koje su uvele Velika Britanija, Francuska i Njemačka zbog, kako su rekli, isporuke raketa kratkog dometa Rusiji za upotrebu u Ukrajini, piše AFP.

"Ova akcija triju evropskih zemalja nastavak je neprijateljske politike Zapada i ekonomskog terorizma protiv naroda Irana, koji će se suočiti s odgovarajućom i proporcionalnom akcijom Islamske Republike Iran", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani u izjavi kasno u utorak.

Tri su vlade najavile da će poduzeti korake za otkazivanje ugovora o zračnim uslugama s Iranom i "raditi na uvođenju sankcija Iran Airu".

"Osim toga, nastavit ćemo s označavanjem značajnih subjekata i pojedinaca uključenih u iranski program balističkih projektila i transfer balističkih projektila i drugog oružja Rusiji", dodali su.

Iran je opet porekao da je isporučio bilo kakvo oružje Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini.

"Svaka tvrdnja da je Islamska Republika Iran prodala balističke projektile Ruskoj Federaciji potpuno je neutemeljena i lažna", rekao je Kanani.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da je Rusija primila pošiljke balističkih projektila iz Irana i "vjerojatno će ih koristiti za nekoliko sedmica u Ukrajini".

Dodao je da su deseci ruskog vojnog osoblja prošli obuku u Iranu o korištenju projektila Fath-360, koji ima domet od 120 kilometara.

XS
SM
MD
LG