Dostupni linkovi

Otkaz ili penzija za odbjeglog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH?


Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.
Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.

Prošlo je mjesec dana od kada je bijegom preko državne granice izbjegao hapšenje, i od kada neopravdano odsustvuje s posla.

Ipak, Zoran Galić još uvijek nije smijenjen s pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine - SIPA.

Dok pokušavaju odlučiti da li će Galića smijeniti, ili mu dozvoliti da se penzioniše uz sve beneficije koje nosi visoki položaj, predstavnici Nezavisnog odbora državnog parlamenta i članovi državne vlade se međusobno optužuju da ona druga strana štiti kompromitovanog zamjenika direktora.

Galić, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za zloupotrebu položaja i krijumčarenje akcizne robe, u koju spadaju cigarete, alkohol i gorivo, nakon bijega iz države je putem advokatice podnio zahtjev da bude razriješen dužnosti prije isteka mandata, jer je ispunio uslove za penzionisanje.

Ako njegov zahtjev bude usvojen, on će časno napustiti službu i otići u penziju sa svim povlasticama, uključujući i otpremninu od oko 26.000 maraka (oko 13.000 eura).

Istovremeno, zakoni i pravila policijske službe su jasni, navode eksperti, objašnjavajući ko je zakonski odgovoran da riješi ovo pitanje, te zašto bi Galić trebao biti smijenjen zbog "teške povrede službene dužnosti", a nikako razriješen na vlastiti zahtjev, te penzionisan.

U međuvremenu, Sud BiH je 8. augusta, na prijedlog državnog Tužilaštva, donio naredbu za raspisivanje "centralne i međunarodne potjernice" za Zoranom Galićem, kako je potvrđeno iz ove pravosudne institucije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Galić nije odgovarao na telefonske pozive i poruke RSE, a komentarisati je odbila i njegova advokatica Ivana Grizelj Ćorluka.

Šta kažu SIPA i Nezavisni odbor državnog parlamenta?

Zamjenik direktora Zoran Galić je neopravdano odsutan sa posla od 8. jula, rekli su za RSE iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

"Medicinska dokumentacija koju je Galić iz inostranstva dostavio putem svog advokata, ne može se smatrati validnom prema zakonima BiH", objasnila je glasnogovornica Jelena Miovčić.

Na pitanje RSE da li je SIPA pokrenula interni disciplinski postupak protiv Galića zbog povrede službene dužnosti, navedeno je da SIPA nema nadležnost za pokretanje takvog postupka kada se radi o imenovanim rukovodiocima i njihovima zamjenicima.

Za to je nadležan, objasnili su, Nezavisni odbor parlamentarne skupštine BiH. Ovaj odbor je osnovan na temelju Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH iz 2008. godine.

On je sastavljen od devet članova, koji se biraju između ostalih među predstavnicima pravosudnih institucija, penzionisanih policijskih i državnih službenika i drugih istaknutih stručnjaka.

Nezavisni odbor je, između ostalog, nadležan da bira, te Vijeću ministara BiH predlaže, najbolje kandidate za pozicije direktora i zamjenika policijskih tijela BiH, pokreće disciplinske postupke protiv njih, i predlaže njihovu smjenu ako "počine tešku povredu službene dužnosti".

Iz Nezavisnog odbora je potvrđeno za RSE da zakon u slučaju Galića jasno propisuje smjenu odnosno otkaz.

"On izbjegava jedan državni organ, tužilaštvo koje ga želi uhapsiti, a koristi drugi, kako bi sporazumno raskinuo ugovor i otšao u penziju", naveo je izvor iz Nezavisnog odbora, insistirajući da ostane neimenovan.

Objasnio je da je odbor jednoglasno predložio Vijeću ministara da razmotri Galićevu smjenu, ali da je istovremeno ukazao da je Vijeće ministara ranije dostavio Nezavisnom odboru na izjašnjenje Galićev zahtjev da bude razriješen zbog odlaska u penziju.

"Vijeće ministara ne može smijeniti Zorana Galića bez prijedloga Nezavisnog odbora i mi smo to poslali 1. augusta, ali je se postavlja pitanje zašto je Vijeće ministara nama proslijedilo Galićev zahtjev da bude razriješen i ode u penziju? I oni sad imaju pred sobom dvije varijante. Za koju će se opredijeliti ne znam", naveo je izvor iz Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

Stav Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH je planiralo na vanrednoj sjednici 6. avgusta riješiti pitanje Galića, ali je jedina tačka dnevnog reda povučena, jer je proces glasanja zaustavio ministar odbrane Zukan Helez.

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.
Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

"Ja sam tražio smjenu a prijedlog je bio da bude razriješen i da tako dobije sve benefite. Svako ko ne dolazi na posao treba dobiti otkaz. I bila je neka priča da mu se pogoduje, ali ja sam to zaustavio. Jer ako ja ne glasam onda ne ide, jer imam pravo veta", naveo je Helez za RSE.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić, je 8. augusta saopštio da Galić dan ranije nije razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev "jer su bošnjački ministri umjesto razrješenja tražili njegovu smjenu".

Nešić je za RSE objasnio da lično nema ništa protiv Galićeve smjene ali da insistira da procedura bude po zakonu, kako bi bile spriječene kasnije štetne posljedice po BiH.

"Naravno da bi trebao biti smijenjen. Ali je Nezavisni odbor trebao dostaviti jasan prijedlog i reći da su se stekli uslovi za Galićevu smjenu. Umjesto toga su rekli u svom prijedlogu da može smjena da ali može i razrješenje. Time su odgovornost za odluku prebacili na Vijeće ministara BiH", objašnjava on.

U dokumentu Nezavisnog odbora, u koji je uvid imao RSE, navodi se da odbor "predlaže Vijeću ministara BiH da razmotri mogućnost smjene gospodina Zorana Galića, istovremeno imajući u vidu da je gospodin Galić podnio vlastiti zahtjev za razrješenje".

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH
Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH

"Zašto je Nezavisni odbor čekao Galićev zahtjev za razrješenje. Normalno bi bilo da bude smijenjen, ali ja se trudim da poštujem zakon i spriječim štetu po državu. Jer bi Galić sutra mogao tužiti BiH i naplatiti sve plate, otpremninu i sve benefite koje bi dobio razrješenjem, plus kamate", navodi Nešić.

Nešić objašnjava da je, zbog zakasnjelog i nejasnog prijedloga Nezavisnog odbora, Galićev slučaj bilo moguće zakonito razriješiti jedino razrješenjem na njegov lični zahtjev, jer bi "svaka drugačija odluka lako mogla biti poništena Galićevom tužbom u upravnom postupku".

Kako sigurnosni eksperti tumače zakon?

Smjena Galića je u isključivoj nadležnosti Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, i zakon im je dao alat da to urade brzo i efikasno, kaže za RSE Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu
Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Nezavisni odbor je Galićevu smjenu mogao brzo i zakonito zatražiti "zbog teže povrede službene dužnosti", jer neopravdano nije dolazio na posao, objašnjava profesor Mujanović, navodeći da je ta mogućnost propisana Članom 3, Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Ovaj prijedlog Nezavisni odbor inicira i šalje ministru sigurnosti, a ministar tu služi samo kao institucija koja prosljeđuje prijedlog Vijeću ministara na glasanje.

"Odgovornost ministra sigurnosti je u ovom slučaju minorna, a sve je u rukama Nezavisnog odbora", kategoričan je profesor Mujanović.

Sličan stav ima i profesor dr. Nedžad Korajlić, koji je osam godina bio dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu. On za RSE kaže da je zakon decidan i da je Galić davno trebao biti smijenjen.

"On je utekao pred pravosuđem i to je jasna stvar. A sve drugo je politika i politikarenje. Radno-pravni status se lako može riješiti njegovom smjenom. Ali i to ispade političko pitanje, iako je zakon po ovom pitanju jasan, samo ga treba primijeniti", kaže Korajlić.

Ko je Zoran Galić i za šta ga tereti Tužilaštvo BiH?

Zoran Galić je 51-godišnji diplomirani pravnik i trener kik-boksa, sa bogatom policijskom karijerom koja je počela 1991. godine. Porijeklom je iz pograničnog mjesta Vinjani u opštini Posušje, na jugu Bosne i Hercegovine, a školovao se i obučavao u Zagrebu i Mostaru.

Prošao je dvije specijalističke obuke Policijske akademije u američkom gradu Luizijana, u organizaciji Vlade Sjedinjenih Američkih Država, navedeno je u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Napredovao je brzo, pa je 2003. godine postao načelnik Policijske uprave Posušje a Ministarstvo sigurnosti BiH dodijelilo mu je Zlatnu policijsku značku 2014. godine. Imenovan je iste godine za direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, gdje ostaje do 2023. godine, kada postaje zamjenik direktora agencije SIPA.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči Galića da je zloupotrebio položaj dok je bio direktor Granične policije BiH, te da je bio dio organizovane mreže za krijumčarenje visokotarifne robe.

Po naredbi Tužilaštva BiH, 8. jula su ga trebali uhapsiti upravo njemu podređeni službenici državne policijske agencije SIPA.

"Galić je 8. jula ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Hrvatsku, nakon što je saznao da će biti uhapšen" navelo je Tužilaštvo BiH, i dodalo da postoje indicije da je neko Galiću dojavio da se sprema njegovo hapšenje.

Istog dana su, u okviru iste istrage, uhapšeni Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, te Ivica Bago iz Gruda, pograničnog mjesta nedaleko od Galićevog rodnog mjesta Vinjani. Bago je državljanin i BiH i Hrvatske, a ranije je hapšen u Splitu i sumnjičen za šverc cigaretama.

Iz Tužiteljstva BiH navode da su Galić, Milović i Bago osumnjičeni za organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela.

Tužilaštvo navodi da se istraga u ovom predmetu "korupcije visokog nivoa" provodi uz direktnu podršku evropske policijske agencije EUROPOL.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG