Dostupni linkovi

Vučić od ambasadorke Nemačke tražio reakciju međunarodne zajednice zbog dešavanja na Kosovu


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (arhivska fotografija)
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (arhivska fotografija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 6. avgusta sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o razvoju događaja na Kosovu tražeći "jasnu i nedvosmislenu reakciju međunarodne zajednice".

Vučić je na Instagramu napisao da je obavestio ambasadorku o razvoju događaja na Kosovu i istakao potrebu za "jasnom i nedvosmislenom reakcijom međunarodne zajednice, kako bi se osigurali bezbednost i zaštita prava Srba".

"Ponovio sam da jednostrani potezi Prištine vode do bespotrebne i opasne eskalacije tenzija koje mogu da naruše teško stečeni mir u celom regionu", napisao je Vučić.

Kako je naveo, sa ambasadorkom je razgovarao i o aktuelnim pitanjima, jačanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, kao i o postojećim i novim investicijama, energetskom sektoru i evropskim integracijama.

Kosovska policija je 5. avgusta zatvorila devet ekspozitura Pošta Srbije.
Policija Kosova je saopštila da su zatvorena tri objekta Pošte Srbije u Severnoj Mitrovici, tri u opštini Leposavić, dva u Zvečanu, te jedan u Zubinom Potoku.

Akcija je počela, prema navodima policije, posle informacija dobijenih od strane Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu (ARBK).

Evropska unija saopštila je 5. avgusta da zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Portparol Evropske unije je naveo da EU poziva kosovsku vladu da preispita odluku i pronađe rešenje za to pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga.

SAD su saopštile da su duboko razočarane, kako su navele, jednostranim i nekoordinisanim akcijama Vlade Kosova u vezi sa ekspoziturama Pošta Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je na dan akcije kosovske policije da je ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija "pokušaj izazivanja ratnog sukoba", dok je saopštenje EU nazvao "sramotnim i bezobraznim" zbog poziva da se pronađe rešenje putem pregovora u okviru Dijaloga.

Zatvaranje objekata osudili su i službenici Pošte Srbije, funkcioneri Srpske liste - vodeće stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku Beograda i državnih institucija Srbije.

XS
SM
MD
LG