Dostupni linkovi

Jordanski ministar vanjskih poslova zauzeo se u Iranu za mir i stabilnost


Iranski vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Ali Baqeri Kani (desno) pozdravlja jordanskog ministra vanjskih poslova Aymana Safadija u Teheranu. 4. augusta 2024.
Iranski vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Ali Baqeri Kani (desno) pozdravlja jordanskog ministra vanjskih poslova Aymana Safadija u Teheranu. 4. augusta 2024.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi koji je 4. augusta boravio u Teheranu, usred porasta tenzija između Irana i Izraela, rekao je da ne nosi poruku iz Izraela u Iran, ali se zauzeo za "mir, stabilnost i sigurnost "u nemirnoj regiji.

"Nisam došao u Teheran prenijeti poruku iz Izraela Iranu ili obrnuto", rekao je Safadi, prenose palestinska novinska agencija Sama i Al-Jazeera.

Jordan općenito ima dobre odnose sa susjednim Izraelom.

Safadi i vršitelj dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova, Ali Baqeri Kani, dva puta su telefonski razgovarali u posljednja dva dana o razvoju događaja na Bliskom istoku nakon atentata u Teheranu na Ismaila Haniyeha, političkog lidera Hamasa, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom.

Safadijevo putovanje u Iran bilo je prvo jordanskog ministra vanjskih poslova od ožujka 2015.

"Moja posjeta Iranu je da se posavjetujem o ozbiljnoj eskalaciji u regiji i da se uključim u iskrenu i jasnu raspravu o prevladavanju razlika između dviju zemalja uz poštenje i transparentnost", rekao je Safadi na konferenciji za novinare u Teheranu.

Ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha 31. jula potaknulo je strah od otvorenog rata između Irana i Izraela i šireg sukoba na Bliskom istoku.

Haniyeh je ubijen u Teheranu, gdje je boravio zbog inauguracije iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Iran i Hamas optužili su Izrael za njegovo ubistvo i obećali osvetu. Izrael nije preuzeo odgovornost za likvidaciju, ali nije to ni negirao.

Nakon sastanka u Teheranu, jordanski ministar vanjskih poslova rekao je u da Amman želi da regija Bliskog istoka bude mirna, sigurna i stabilna i da želi vidjeti kraj napetostima.

Safadi je, također, pozvao na prekid rata u Gazi i nastavak pregovora za priznavanje palestinske države.

Ubistvo Haniyeha nazvao je "eskalirajućim korakom" i upozorio da bi regionalni rat imao "razoran učinak na sve".

XS
SM
MD
LG