Dostupni linkovi

Kremlj kaže da Japan ne želi da razvija odnose sa Rusijom pozivom građanima da je izbegavaju


Ruski brod u blizini Kurilskih ostrva koja je 1945. zauzeo Sovjetski savez, a koja su pre toga pripadala Japanu
Ruski brod u blizini Kurilskih ostrva koja je 1945. zauzeo Sovjetski savez, a koja su pre toga pripadala Japanu

Kremlj je saopštio u ponedeljak, 29. jula, da stav Japana da njegovi građani treba da izbegavaju putovanja u Rusiju pokazuje da je Tokio sve više privržen "kolektivnom Zapadu" i da njegovo rukovodstvo ne želi da razvija veze sa Moskvom.

Novinska agencija Kjodo izvestila je u ponedeljak da je Muneo Suzuki, dugogodišnji japanski poslanik poznat po zalaganju za bliske veze sa Rusijom, posetio Moskvu radi razgovora sa tamošnjim vlastima uprkos vladinom savetu protiv takvih putovanja.

U njemu se navodi izjava sekretara japanske vlade Jošimasa Hajaši da je na snazi vladin savet koji poziva svoje državljane, uključujući zakonodavce, da izbegavaju putovanja u Rusiju.

Na pitanje o tome, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da izgleda da japansko rukovodstvo nastoji da izvrši pritisak na japanske građane koji žele da posetom Rusiji poboljšaju odnose sa njoj.

Upitan da li će biti kontakata između Suzukija i Kremlja, Peskov je rekao da nisu planirani.

"Jasno je da u Tokiju dominiraju ličnosti koje se ne zalažu za razvoj bilateralnih odnosa. Nažalost, sadašnje rukovodstvo Japana je izrazilo solidarnost sa neprijateljskim, za Rusiju, akcijama kolektivnog Zapada, a to ne može a da ne bude štetno za naše bilateralne odnose“, rekao je Peskov.

"Nažalost, rukovodstvo Japana se ne ograničava na ovakav odnos prema našoj zemlji i pokušava da izvrši pritisak na one koji dele drugačije gledište i pokušavaju da pronađu načine za uspostavljanje kontakata", dodao je Peskov.

Tokio i Moskva se dugo spore oko četiri japanska ostrva, koje je zauzeo Sovjetski savez 1945, što sprečava dve zemlje da formalno zaključe mirovni sporazum od kraja Drugog svetskog rata.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG