Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu za terorizam osobi koja je prijetila napadom na 'nevjernike'


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH. Ilustracija.
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH. Ilustracija.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Edina Podgore, koga Tužilaštvo BiH tereti za terorizam.

Kako je saopšteno iz bh. tužilaštva početkom jula, Podgora je 18. aprila ove godine na društvenim mrežama emitovao videosnimku na kojoj je držao oružje i prijetio napadom na "kjafire" (nevjernike) uz niz antisemitskih poruka. Navodio je, pored ostalog, da će napad prenositi uživo.

"Nakon emitovanja video-sadržaja, koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice, te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio", saopštilo je Tužilaštvo BiH početkom jula ove godine.

Iz Bosne i Hercegovine je u Siriju ukupno otišlo "između 250 i 300" državljana ove zemlje od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH do sada vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Punoljetni muškarci, koji su se do sad vratili ili su deportovani, uhapšeni su i 28 ih je osuđeno za neko od kaznenih djela povezanih s terorizmom.

Većina je osuđena "za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim skupinama", poput tzv. Islamske države ili El-Nusre koje Ujedinjeni narodi smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora. Žene i djeca vraćeni su u svoje obitelji u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG