Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za terorizam: Prijetio napadom na nevjernike


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine optužilo Edina Podgoru (51) iz Zenice za terorizam.

Kako je saopćeno 4. jula, Podgora je 18. marta ove godine na društvenim mrežama emitirao videosnimku na kojoj je držao oružje i prijetio napadom na "kjafire" (nevjernike) uz niz antisemitskih poruka. Navodio je, pored ostalog, da će napad prenositi uživo.

"Nakon emitiranja video-sadržaja, koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio", saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Bosne i Hercegovine je u Siriju ukupno otišlo "između 250 i 300" državljana ove zemlje od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH do sada vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Punoljetni muškarci, koji su se do sad vratili ili su deportirani, uhapšeni su i 28 ih je osuđeno za neko od kaznenih djela povezanih s terorizmom.

Većina je osuđena "za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim skupinama", poput tzv. Islamske države ili El-Nusre koje Ujedinjeni narodi smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora. Žene i djeca vraćeni su u svoje obitelji u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG