Dostupni linkovi

Dvoje mrtvih nakon što su ruski dronovi i projektili pogodili ukrajinska energetska postrojenja


Iranski dron Šahed tokom ruskog napada 2022. iznad Kijeva
Iranski dron Šahed tokom ruskog napada 2022. iznad Kijeva

Rusija je nastavila napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, a dronovi i projektili gađaju objekte širom zemlje rano 20. jula.

Guverner regije Harkiv Oleh Synyehubov rekao je da su projektili Iskander ubili dvije osobe, a ranili tri u istočnom regionu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je njena protivvazdušna odbrana oborila 13 od 17 ruskih dronova u pet regiona.

Međutim, zvaničnici u regijama Sumi i Černigov izvijestili su da su dronovi samoubice Šahed napali i oštetili energetske objekte na sjevernim teritorijama.

Ukrenerho je izvijestio da je pogođen i energetski objekat u centralnoj Poltavskoj oblasti.

Nacionalna energetska kompanija saopštila je da je zbog napada privremeno isključena struja industrijama i domaćinstvima u Poltavi i Černigovu.

Ranije je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo da je ruska vojska napala Ukrajinu sa tri balističke rakete Iskander-M, jednom krstarećom raketom Iskander-K, te 16 jurišnih bespilotnih letjelica tipa Šahed.

Prema podacima Oružanih snaga, napadnute su oblasti Harkiv, Poltavska oblast, Sumska oblast, Černigovska oblast i Kijevska oblast.

Ove godine ruske trupe su više puta napale objekte energetske infrastrukture u Ukrajini. Konkretno, tokom noći i jutra 8. maja, prema podacima Ministarstva energetike, ruske snage su napale objekte za proizvodnju i prenos električne energije u šest regiona- Poltavskoj, Kirovogradskoj, Zaporoškoj, Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj i Vinjičkoj oblasti.

Nakon toga, zbog nestašice električne energije, kompanija Ukrenergo uvela je ograničenja u isporuci energenata za industriju i poslovanje, ali i upozorila da nije isključeno gašenje kućnih potrošača.

XS
SM
MD
LG