Dostupni linkovi

SAD sankcionirao dvoje ruskih hakera


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Američke Države uvele su 19. jula sankcije za dvoje vođa ruske hakerske skupine Cyber Army of Russia Reborn, navodeći njihovu ulogu u ciljanju kritične američke infrastrukture.

Julija Vladimirovna Pankratova i Denis Olegovič Degtjarenko su vođe grupe i glavni hakeri, navodi se u saopćenju Ministarstva financija SAD-a, prenosi Reuters.

Njihova grupa, poznata kao CARR, izvodila je kibernetičke napade u Ukrajini i zemljama i firmama koje podržavaju Kijev. Prošle je godine CARR počeo tvrditi da je izveo napade na više ključnih infrastrukturnih projekata u Sjedinjenim Državama i Europi, navodi se.

"Napori CARR-a i njegovih članova da ciljaju našu kritičnu infrastrukturu predstavljaju neprihvatljivu prijetnju našim građanima i našim zajednicama, s potencijalno opasnim posljedicama", rekao je Brian Nelson, zamjenik ministra Ministarstva financija zadužen za terorizam i financijsku obavještajnu službu.

Američki tehnološki gigant Microsoft je prošlog mjeseca saopćio da ruski kibernetički napadi postaju još "agresivniji" i upozorio da bi Moskva mogla produbiti suradnju s američkim protivnicima u ciber-prostoru, što će znatno otežati sprječavanje upada.

XS
SM
MD
LG