Dostupni linkovi

Rusija i Ukrajina razmenile 190 zatvorenika uz posredovanje UAE


Ukrajinski zatvorenici nakon razmene 31. maja 2024.
Ukrajinski zatvorenici nakon razmene 31. maja 2024.

Ukrajina i Rusija su razmenile po 95 ratnih zarobljenika, saopštili su zvaničnici obe zemlje u sredu, 17. jula, tri nedelje nakon njihove poslednje razmene i kao deo povremenih sporazuma o slanju zarobljenih vojnika kući.

Ovo je bila 54. razmena ratnih zarobljenika otkako je Rusija u februaru 2022. pokrenula sveopštu invaziju na svog suseda.

Zvaničnici zaraćenih zemalja se sastaju tek kada razmene svoje mrtve i ratne zarobljenike, nakon dugih priprema i diplomatije. Ni Ukrajina niti Rusija ne otkrivaju koliko ukupno ima zarobljenika.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je naveo na Telegramu da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ponovo posredovali u sporazumima. UAE su saopštile da održavaju prijateljske odnose i sa Moskvom i sa Kijevom.

Zelenski je objavio fotografije uglavnom mršavih vojnika sa obrijanim glavama i umotanim u ukrajinske zastave koji stoje na nečemu što je izgledalo kao otvoreno područje sela.

"Koliko god bilo teško, tražimo sve koji su možda u zatočeništvu. Moramo sve da vratimo", napisao je Zelenski.

Među oslobođenim Ukrajincima bilo je i onih koji su proveli više od dve godine u zatočeništvu. Oni su zarobljeni u Mariupolju, tokom rane ruske ofanzive na Kijevsku oblast i bitaka u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je Koordinacioni štab zemlje za ratne zarobljenike.

Rečeno je da se nešto više od 3.400 ljudi, kako civila tako i vojnika, vratilo iz ruskog zarobljeništva od izbijanja rata.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će oslobođeni ruski vojnici biti prebačeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju.

Prema UN-u, većina ukrajinskih zarobljenika pati od rutinskog medicinskog zanemarivanja, ozbiljnog i sistematskog maltretiranja, pa čak i mučenja dok su u pritvoru. Takođe je bilo izolovanih izveštaja o zlostavljanju ruskih vojnika, uglavnom tokom zarobljavanja ili tranzita do mesta za interniranje.

Prošlog januara, Rusija i Ukrajina razmenile su stotine ratnih zarobljenika u najvećem pojedinačnom oslobađanju zarobljenika.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG