Dostupni linkovi

Vlada Srbije 'vratila u život' projekat Jadar, Rio Tinto pozdravlja, ekološki aktivisti osuđuju


Multinacionalna kompanija Rio Tinto namerava da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji (foto arhiv)
Multinacionalna kompanija Rio Tinto namerava da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji (foto arhiv)

Vlada Srbije vratila je na snagu Uredbu o utvrđivanju prostornog plana za realizaciju projekta Jadar koji podrazumeva eksploataciju minerala jadarit na zapadu Srbije.

Uredbu o tome usvojila je na sednici 16. jula.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, osnov za Uredbu je to što je Ustavni sud Srbije 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade iz 2022. godine o zaustavljanju projekta Jadar.

"U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom", dodaje se.

Navedeno je i da ova uredba stupa na snagu nakon objavljivanja u "Službenom glasniku".

Nova Uredba Vlade Srbije od 16. jula 2024.
Nova Uredba Vlade Srbije od 16. jula 2024.

Vlada Srbije je u januaru 2022, nakon masovnih protesta u organizaciji ekoloških aktivista, ukinula dozvolu kompaniji Rio Tinto za projekat vredan 2,4 milijarde dolara.

Ustavni sud je utvrdio da je Vlada tada prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa Ustavom i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Sud je u saopštenju naveo i da se donetom odlukom "ne oživljava" prethodno doneta Uredba Vlade o utvrđivanju prostornog plana. Objašnjeno je da se odlukom "ne zadire u ustavnu nadležnost, odnosno pravo Vlade da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta".

Multinacionalna kompanija Rio Tinto namerava da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi državni zvaničnici su u više navrata isticali da je projekat velika ekonomska šansa za zemlju.

S druge strane, ekološki aktivisti i deo stručne javnosti godinama ukazuju na potencijalne ekološke posledice otvaranja rudnika litijuma.

Kompanija Rio Tinto se na svetskom tržištu tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Rio Tinto pozdravio uredbu Vlade Srbije

Kompanija Rio Tinto pozdravila je odluku Vlade Srbije o projektu Jadar, koji treba da realizuje taj međuanrodni rudarski gigant.

"Verujemo da projekat Jadar ima potencijal da postane resurs litijuma i borata svetskog ranga i nastavićemo da podržavamo dijalog zasnovan na činjenicama sa svim zainteresovanim stranama o prednostima projekta", saopštio je Rio Tinto.

U saopštenju, koje je prenela Beta, navedeno je da će projekat Jadar morati da ispuni stroge standarde životne sredine u skladu sa propisima Srbije i Evropske unije.

To uključuje kako se dodaje i dalji rad na izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, javni uvid i dobijanje neophodnih dozvola i odobrenja i pre same realizacije projekta.

Kompanija je navela da projekat Jadar može da podstakne razvoj šireg lanca vrednosti za proizvodnju električnih vozila, kreirajući hiljade novih, visoko plaćenih i visoko kvalifikovanih radnih mesta u Srbiji.

Kritike ekoloških aktivista i opozicije

Direktor kampanje Pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović ocenio je da je vlast "pogazila Ustav i okupirala institucije".

"Dve godine vlast nije smela da vrati projekat Jadar dok nisu završena dva ciklusa prevremeno raspisanih izbora. Umesto sopstvenog naroda vlast je odabrala da služi stranoj kompaniji - Rio Tintu", naveo je Manojlović u saopštenju.

Ekološki aktivisti od Vlade Srbije traže zakon o zabrani rudarenja litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) ocenio je da je ne samo vraćen projekat "Jadar" na velika vrata, već je i kompanija Rio Tinto na korak od dobijanja eksploatacionog polja i dozvole za izgradnju rudnika.

"PAKT pita zašto do sada nije i kada će biti odlučeno o inicijativi za ocenu u ustavnosti i zakonitosti koju smo podneli protiv ove Uredbe još 2020. i dokle će Ustavni sud o istoj ćutati", navodi se u saopštenju.

Advokat Sreten Đorđević iz udruženja "Ne damo Jadar" izjavio je da je Vlada Srbije ponovo donela nezakonitu i ishitrenu odluku o oživljavanju projekta "Jadar".

Đorđević je za agenciju Beta rekao da odluka Ustavnog suda nije mogla biti osnov za donošenje Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta "Jadar".

"Bilo je neophodno da se od početka pokrene zakonska procedura koja bi podrazumevala izradu novog izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, jer bi u tom izveštaju bio posebno cenjen uticaj budućeg projekta na zaštićeno prirodno dobro Cer", rekao je.

On je podsetio da je planina Cer nedavno proglašena zaštićenim prirodnim dobrom, što nije razmatrano u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar".

Miroslav Aleksić, predsednik opozicionog Narodnog pokreta Srbije i poslanik saopštio je da se Vlada Srbije jasno svrstala na stranu stranih kompanija i zastupanja njihovih interesa.

On je naveo da ekonomski interes i profit stranih kompanija ne sme da bude važniji od zdravlja i života ljudi, kao i od zaštite čistih i zdravih izvora vode, zemljišta i vaduha.

"Budućnost Srbije treba da se temelji na proizvodnji zdrave hrane, iskorišćavanju obradivog zemljišta koje posedujemo i na savremenim tehnologijama koja neće dovoditi u pitanje bezbednost života i zdravlja građana", dodao je Aleksić.

Opoziciona stranka Zajedno saopštila je da su građani u više navrata pokazali da neće dozvoliti otvaranje rudnika i uništavanje Srbije.

"Aleksandar Vučić (predsednik države) je pokazao da ga narod ne zanima", navedeno je.

Masovni protesti protiv rudnika litijuma na poziv ekoloških organizacija, počeli su u jesen 2021. kada su organizovane blokade i međunarodnog autoputa.

Nakon toga je Vlada stopirala projekat.

Kada su zvaničnici početkom leta počeli da najavljuju zeleno svetko za rudnik, sa protesta u Loznici na zapadu Srbije 28. juna učesnici su poručili da će blokirati železničke pruge i puteve ukoliko zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma u Srbiji ne bude usvojen do 10. avgusta.

XS
SM
MD
LG