Dostupni linkovi

Brnabić kaže da je 'pogrešila' oko odluke Vlade o zaustavljanju projekta Jadar


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (foto arhiv)
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (foto arhiv)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je kao nekadašnja premijerka "očigledno pogrešila" oko odluke Vlade da zaustavi projekat eksploatacije litijuma, koju je Ustavni sud 11. jula poništio.

Pre više od dve godine Vlada Srbije, na čijem čelu je tad bila Brnabić, stopirala je projekat nakon masovnih protesta i poništila dozvole australijskom rudarskom gigantu Rio Tintu za iskopavanje litijuma u dolini istoimene reke na zapadu Srbije, rekla da je tada napravila grešku.

"Znate koliko postoji zakona koji su usvojeni od strane Narodne skupštine republike Srbije, na koje je Ustavni sud reagovao i proglasio delove neustavnim. Dešava se. Ja sam pogrešila očigledno", kazala je ona novinarima 16. jula.

Vlada je tada ukinula Prostorni plan za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

Sud je posebno ukazao da se njihovom odlukom "ne oživljava" prethodna uredba Vlade o utvrđivanju Prostornog plana iz 2020. godine, koja je omogućavala projekat Jadar.

Međunarodni rudarski gigant Rio Tinto pozdravio je odluku Ustavnog suda Srbije.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije rekla i da se zalaže za javnu raspravu o posledicama iskopavanja litijuma, ali da ne bi zakazivala sednicu skupštine pre nego što svoj sud da stručna javnost.

Na pitanje da li je spremna da se povuče iz politike ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata i ispostavi se da rudnik litijuma nije zdrav po životnu sredinu, Brnabić je rekla da nema problem sa tim.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ponovila je da su Rio Tinto u Srbiju doveli pripadnici bivše vlasti i na konferenciji za novinare čitala ko je bio na kojoj funkciji kad su donosili pojedina rešenja i usvojeni zakoni.

Multinacionalna kompanija Rio Tinto nameravala je da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji.

Ova kompanija je tokom 2004. u Srbiji otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, čije procenjene rezerve iznose više od 158 miliona tona rude.

Meštani Jadra na zapadu Srbije i ekološka udruženja protive se otvaranju rudnika litijuma strahujući od posledica po životnu sredinu.

Kompanija Rio Tinto se na svetskom tržištu tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

XS
SM
MD
LG