Dostupni linkovi

Odbijen prigovor niške opozicije na konačne rezultate lokalnih izbora


Lokalni izbori u Nišu održani su 2. juna 2024.
Lokalni izbori u Nišu održani su 2. juna 2024.

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu odbila je prigovore opozicije na ukupni izveštaj o rezultatima lokalnih izbora, zbog čega su predstavnici koalicije "Biramo Niš" i grupe građana "Dr Dragan Milić" najavili žalbu Višem sudu u tom gradu na jugu Srbije.

Prema konačnim rezultatima objavljenim 1. jula, izbornu pobedu odnela je Srpska napredna stranka (SNS) uz pomoć Ruske stranke.

Niška opozicija optužila je vlast za prekrajanje izborne volje građana.

Predstavnik opozicione koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković rekao je agenciji Beta da će žalbu uložiti u roku od 72 sata, a da potom Viši sud ima rok od 72 sata da odluči po njoj.

"Ukoliko nam odbiju žalbu, uložićemo novu. Ne želimo da ništa prepustimo slučaju, zato što svaka od tih stvari koje sada radimo trebaće nam kao dokumentacija koju ćemo kasnije priložiti drugim instancama kao što je Ustavni sud, a kasnije i nekom međunarodnom, nakon što iscrpimo sva pravna sredstva u našoj zemlji", izjavio je Stanković.

On je kazao da je koalicija "Biramo Niš" podnela primedbu Gradskoj izbornoj komisiji na izveštaj o ukupnim rezultatima lokalnih izbora zato što je "nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a".

Po njegovim rečima, grupa građana "Dr Dragan Milić" podnela je prigovor zbog falsifikovanja rezultata na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana.

"U originalnom zapisniku navedeno je da je glasao 841 birač, a u zapisniku koji je postavljen na sajt Republičke izborne komisije stoji broj 854. Broj glasova koji je dobila Ruska stranka prepravljen je sa pet na šest", rekao je Stanković.

Gradska izborna komisija i Viši sud u Nišu odbili su sve prigovore i žalbe opozicionih lista i pojedinaca i Komisija je 1. jula saopštila ukupne, odnosno konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša.

Prema konačnim rezultatima GIK-a, koalicija okupljena oko SNS dobila je 30 mandata, grupa građana "Dr Dragan Milić" 16 mandata, koalicija "Biramo Niš" dobila je deset mandata, koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" i pokret "Kreni promeni" po dva, a Ruska stranka jedan mandat.

XS
SM
MD
LG