Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga protiv novinara zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti Vučića


Novinar Srđan Škoro (fotografija iz 2017) zbog čijeg je medijskog nastupa 2024. Više javno tužilaštvo naložilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da formira predmet i ispita da li ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti na štetu predsednika Srbije i njegove porodice.
Novinar Srđan Škoro (fotografija iz 2017) zbog čijeg je medijskog nastupa 2024. Više javno tužilaštvo naložilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da formira predmet i ispita da li ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti na štetu predsednika Srbije i njegove porodice.

Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je 8. jula za RSE da je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu naložilo da formira predmet i ispita da li u izjavama novinara Srđana Škore ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Dok vlast pozdravlja odluku tužilaštva, Škoro je za agenciju Beta rekao da nije izrekao nijednu pretnju, te da su njegove reči izvučene iz konteksta.

Srđan Škoro je gostujući na televiziji KTV rekao da bi sin predsednika Srbije Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek (u istočnoj Srbiji, gde se nalazi rudnik kineske kompanije Ziđin) i na Kosovo.

Škoro je rekao i da bi Danilo Vučić trebalo da ode i u rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji, ako bude otvoren, da bi pokazao da taj metal nije štetan.

"Oni (predsednik Srbije, njegov sin i drugi predstavnici vlasti) treba da pokažu svojim primerom da to ništa nije štetno, da se tuširaju uranijumom pošto uranijum nije štetan, ništa nije štetno, oni nek daju primer", rekao je Škoro za lokalnu KTV televiziju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 8. jula da je "potpuno opravdano što je tužilaštvo formiralo predmet tim povodom".

"To je krivično delo za koje mora da se odgovara", rekao je Dačić.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u Srbiji su izjavu novinara Srđana okarakterisali kao govor mržnje i zloupotrebu slobode govora.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je 7. jula na Instagramu da su "rekli da će uranijumom da posipaju mog sina", kao i da policija, tužioci i sudovi "ćute". Vučić nije naveo na koga se odnosi objava.

Ministarstvo informisanja: 'Nedopustiv govor mržnje'

Ministar informisanja Srbije Dejan Ristić osudio je u saopštenju stavove Srđana Škora.

"Ministarstvo pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim slučajem, koje će bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja", navodi se u saopštenju 8. jula.

Ministarstvo informisanja je ocenilo da je emitovanjem stavova Srđana Škora u programu KTV prekršen Zakon o javnom inforisanju.

Ističe se i će svako buduće kršenje navedenog zakona "biti razlog za još odlučnije delovanje".

KTV: Reakcija vlasti atak na slobodu informisanja

Kolegijum KTV Zrenjanin pozvao je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) da "ne ostanu nemi povodom pretnji toj televiziji izrečenih od strane ministra informisanja i telekomunikacija Dejana Ristića".

"Svi koji šireći potpune neistine o rečima uvaženog novinara Srđana Škora izrečenim u emisiji 'Bez pardona', svesno targetiraju naše novinare, urednike, zaposlene, ali i čitavu KTV, pokušavaju na taj način da ugase (KTV) televiziju", saopšteno je 8. jula.

Uređivački kolegijum te televizije saopštio je i da zahteva da državni organi "upleteni u ovaj slučaj" svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i da Tužilaštvo obavesti javnost da u rečima Srđana Škora "nema obeležja nijednog krivičnog dela".

"Pritisaka i pretnji iz vrha režima se ne plašimo, oni za nas nisu nepoznanica jer se s njima u kontinuitetu suočavamo već duže od 30 godina, ali to ne znači da ih ne smatramo vrlo ozbiljnim i potencijalno veoma opasnim", navodi se.

Međunarodna organizacija Fridom Haus (Freedom House) ocenila je u izveštaju o stanju političkih sloboda i građanskih prava u Srbiji u 2023. godini da je Srbija zabeležila najveći pad sloboda od svih država Evrope.

Kada je reč o slobodi izražavanja, istakli su da je debata u Srbiji generalno otvorena, ali da je obrazac odmazde protiv kritičara vlasti doprineo neprijateljskim okruženju.

Fridom Haus je označila vladajuću Srpska napredna stranka (SNS) u izveštaju kao odgovornu za narušavanje političkih prava i građanskih sloboda.

XS
SM
MD
LG