Dostupni linkovi

Zašto je odložen povratak astronauta NASA-e na Zemlju?


Astronauti NASA-e Buč Vilmor i Suni Vilijams, 13. jun 2024. godine
Astronauti NASA-e Buč Vilmor i Suni Vilijams, 13. jun 2024. godine

Kada je dvoje NASA-inih astronauta veterana poletelo na probnu vožnju Boingove (Boeing) nove kapsule do Međunarodne svemirske stanice, očekivali su da će se vratiti kući iz orbite za oko nedelju dana.

Međutim, prošlo je više od tri nedelje kako su Buč Vilmor (Butch Wilmore) i Suni Vilijams (Suni Williams) u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Zašto?

NASA i Boing moraju da reše probleme sa opremom koji su se pojavili na putu do tamo.

Tri potencijalna datuma sletanja su otkazana i njihov povratni let je stavljen na čekanje. Zvaničnici su u petak, 28. juna rekli da nema žurbe da astronaute vrate kući, te da će prvo biti obavljeno još testiranja.

"Želim da bude sasvim jasno da Buč i Suni nisu nasukani u svemiru", rekao je Stiv Stič (Steve Stich), menadžer NASA-inog programa za komercijalne ekipe.

Dodao je da je Boingova kapsula Starlajner dizajnirana za misiju do 210 dana.

Stič je rekao da bi astronauti mogli da koriste kapsulu ako dođe do hitnog slučaja na svemirskoj stanici i ako moraju brzo da pobegnu.

Dugo odlagani probni let je prvi sa ljudskom posadom.

Boing će se na kraju pridružiti SpaceX-u u prevozu posada do i od svemirske stanice za NASA-u.

NASA-ini astronauti Buč Vilmor i Suni Vilijams mašu fotografima pred poletanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, 5. juna 2024. u Kejp Kanaveralu, Florida.
NASA-ini astronauti Buč Vilmor i Suni Vilijams mašu fotografima pred poletanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, 5. juna 2024. u Kejp Kanaveralu, Florida.

Zašto je povratno putovanje Starlajnera odloženo?

Kada je povratak stavljen na čekanje, NASA je navela da želi više vremena za analiziranje problema u pogonskom sistemu svemirske letelice, koji se koristi za manevrisanje u letu.

Pogonski sistem je pričvršćen za kapsulu, ali se ne vraća na Zemlju radi inspekcije. Izbacuje se tokom ponovnog ulaska u atmosferu i sagoreva.

Svemirska agencija je takođe navela da ne želi da vreme odlaska astronauta bude u sukobu s rasporedom svemirskih šetnji.

Ali svemirska šetnja u ponedeljak, 24. juna je prekinuta nakon što je voda iscurila iz svemirskog odela astronauta dok je još bila u orbitalnoj laboratoriji. Šetnja svemirom planirana za utorak, 25. jun odložena je za kraj jula dok se curenje ispituje.

Koji se problemi istražuju?

Pet od 28 potisnika kapsule palo je tokom pristajanja, dok se kapsula zatvarala u svemirsku stanicu. Svi potisnici osim jednog su ponovo pokrenuti i radili su tokom kasnijeg probnog paljenja, saopštila je NASA. Zvaničnici sumnjaju da je gašenje izazvala toplota od rada potisnika na pristaništu. Jedan neispravan potisnik je isključen. Stič je rekao da će više testiranja potisnika na Zemlji biti obavljeno pre nego što se odredi datum povratka.

Kapsula je lansirana 5. juna sa jednim malim curenjem helijuma, ali su se pojavila još četiri curenja dok je stigla do svemirske stanice. Helijum se koristi za stvaranje pritiska goriva za potisnike, a sumnjalo se na neispravnu gumu u prvobitnom curenju.

Zvaničnici kažu da ima dovoljno zaliha helijuma, a iz Boinga kažu da je curenje stabilno i da ne izaziva zabrinutost.

"Razumemo ove probleme za siguran povratak", rekao je menadžer programa Boinga Mark Napi (Nappi).

"Ne razumemo ove probleme dovoljno dobro da bismo ih trajno rešili."

Šta je sledeći korak?

Stič je rekao da će biti potrebno nekoliko nedelja za testiranje potisnika u pustinji Nju Meksika. U početku su zvaničnici rekli da bi kapsula mogla ostati na svemirskoj stanici 45 dana zbog baterija na brodu, ali su 28. juna rekli da bi to moglo biti produženo.

Vilmor i Vilijams pored istraživanja na svemirskoj stanici i drugih zadataka i obaveza proveravaju i sisteme na Boing kapsuli. Oboje su prethodno proveli vreme na svemirskoj stanici. NASA je saopštila da u svemirskoj stanici ima dovoljno zaliha za astronautski par i sedam dugoročnih stanovnika.

Izvor: AP
Prevela: Miljana Miletić
XS
SM
MD
LG