Dostupni linkovi

Smrtonosni napadi na sinagogu i crkve u Dagestanu


Vatrogasci i policajci na ulicama Mahačkale nakon napada, Dagestan, Rusija, 23. juna 2024.
Vatrogasci i policajci na ulicama Mahačkale nakon napada, Dagestan, Rusija, 23. juna 2024.

U Dagestanu je 24. juna počela trodnevna žalost povodom napada na bogomolje u kojima je ubijeno 20 ljudi, izvijestio je Istražni komitet Rusije.

Ruski istražni komitet saopštio je da je ubijeno 15 policajaca i četiri civila.

Naoružani ljudi sa automatskim oružjem upali su prethodnog dana uveče u pravoslavnu crkvu i sinagogu u drevnom gradu Derbentu, zapalili ikonu u crkvi i ubili 66-godišnjeg pravoslavnog sveštenika Nikolaja Kotelnikova.

U gradu Mahačkala, oko 125 km severno na obali Kaspijskog mora, napadači su pucali na punkt saobraćajne policije i napali crkvu.

Ubijeno je pet napadača.

Uprava Istražnog odbora Rusije za Republiku Dagestan je navela da je pokrenula istragu o terorizmu u vezi sa napadima prema Krivičnom zakonu Ruske Federacije.

"Utvrđuju se okolnosti događaja i osobe koje su bile u terorističkim napadima, a njihovim će se postupcima dati pravna ocjena", saopšteno je.

Za sada nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za napade koji su se dogodili tri mjeseca nakon što je ogranak militantne organizacije takozvane Islamska država preuzeo odgovornost za napad na dvoranu Crocus City kod Moskve u kojem je smrtno stradalo više od 140 ljudi.

Ruske vlasti navode da su naoružani napadači u Dagestanu bili "pristalice međunarodne terorističke organizacije."

Dagestan je ruska pokrajina pretežno naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru. U njoj živi mala hrišćanska i još manja jevrejska manjina.

Ruske snage bezbjednosti su se borile 2000-ih u ovom regionu protiv islamističke pobune koja se proširila iz susjedne Čečenije, iako su napadi posljednjih godina postali rjeđi.

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova je izvijestilo da je sinagoga u Derbentu izgorjela do temelja i da su ubijeni lokalni čuvari, dok je na sinagogu u Mahačkali otvorena vatra.

"Koliko znamo, za vrijeme napada nije bilo vjernika u sinagogama, te nema žrtava iz jevreske zajednice", navelo je ministarstvo.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG