Dostupni linkovi

Indija jača odbrambene veze sa Bangladešom u pokušaju da postane protivteža Kini


Indijski premijer Narendra Modi (desno) rukuje se sa koleginicom iz Bangladeša šeikom Hasinom po njenom dolasku u Nju Delhi, 22. jun 2024.
Indijski premijer Narendra Modi (desno) rukuje se sa koleginicom iz Bangladeša šeikom Hasinom po njenom dolasku u Nju Delhi, 22. jun 2024.

Indija i Bangladeš su 22. juna krenuli u jačanje svojih odbrambenih odnosa i potpisali sporazume za proširenje saradnje u oblastima pomorske bezbednosti, okeanske ekonomije, svemira i telekomunikacija, dok Nju Delhi pokušava da se predstavi kao regionalna sila i protivteža Kini.

Sporazumi su potpisani tokom posete premijerke Bangladeša Hasine Vazed Indiji, prvog stranog lidera koji je posetio Nju Delhi otkako je Narendra Modi postao premijer zemlje u trećem mandatu pre dve nedelje.

Modi je pozdravio odluku Bangladeša da se pridruži njegovoj Inicijativi za Indo-Pacifik kako bi proširio i olakšao regionalnu saradnju indijskih pomorskih suseda. On je rekao da su dogovori sa Dakom deo principa njegove zemlje da brine o susedima.

Bangladeš takođe ima dobre veze sa Kinom, čiji je glavni trgovinski partner uglavnom za sirovine. Ali održavanje bliskih odnosa sa Pekingom predstavlja izazov za Bangladeš, koji takođe balansira diplomatske i trgovinske odnose sa Indijom i Sjedinjenim Državama, glavnim rivalima Kine.

Industrija odeće Bangladeša, koja donosi više od 80 odsto strane valute iz izvoza, u velikoj meri se oslanja na Kinu kada je reč o sirovinama.

Hasina je rekla novinarima u Nju Delhiju da su dve zemlje odlučile da podstaknu podelu rečnih voda i saradnju u energetskom i energetskom sektoru.

Takođe se susrela sa liderima indijske industrije i pozvala ih da investiraju u Bangladeš koji planira da razvije veće luke, vodene puteve, železničku i putnu povezanost. Indija je pozajmila Bangladešu osam milijardi dolara u poslednjih osam godina, kako bi pomogla u proširenju te infrastrukture.

Otkako je stranka Avami liga Hasine Vazid došla na vlast 2009. godine, ona je delovala kako bi odgovorila na zabrinutost Nju Delhija u vezi sa indijskim militantnim grupama koje se sklanjaju u Bangladeš.

Međutim, dogovor o podeli voda reke Tiste i dalje nije na vidiku. Pitanje ilegalne imigracije iz Bangladeša u Indiju je takođe godinama otvoreno.

Indija je najveća izvozna destinacija Bangladeša u Aziji. Trgovina između dve zemlje dostigla je 15,9 milijardi dolara u finansijskoj godini 2022-23.

Nju Delhi uglavnom izvozi pamuk, motorna vozila, šećer, gvožđe, čelik, aluminijum, električnu i elektronsku opremu u Bangladeš. Uvozi žitarice, celulozni papir i karton, cement i sirovu kožu iz Bangladeša.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG