Dostupni linkovi

EU carinama ne kažnjava Kinu, kaže nemački ministar ekonomije


Robert Habek
Robert Habek

Predložene tarife Evropske unije (EU) na kinesku robu nisu "kazna", izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) u razgovoru sa kineskim zvaničnicima u Pekingu 22. juna.

Habekova poseta Kini je prva poseta visokog evropskog zvaničnika otkako je Brisel predložio visoke carine na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje kako bi se borio protiv onoga što EU smatra prevelikim subvencijama.

Kina je upozorila u petak uoči njegovog dolaska da bi eskalacija trvenja sa EU oko električnih vozila mogla da izazove trgovinski rat.

"Važno je razumeti da ovo nisu kaznene tarife", rekao je Habek na prvoj plenarnoj sednici dijaloga o klimi i transformaciji.

"Zemlje kao što su SAD, Brazil i Turska koristile su kaznene carine, ali ne i EU. Evropa radi drugačije", rekao je ministar ekonomije.

Habek je rekao da je Evropska komisija tokom devet meseci veoma detaljno ispitivala da li su kineske kompanije imale nepravedne koristi od subvencija.

Bilo koja mera kompenzacione carine koja proizilazi iz revizije EU "nije kazna", rekao je on, dodajući da su takve mere trebalo da kompenzuju prednosti koje je kineskim kompanijama dao Peking.

"Treba postići zajedničke, jednake standarde za pristup tržištu", rekao je Habek.
Na sastanku sa Džengom Šanjijem (Zheng Shanjie), predsedavajućim kineske Nacionalne komisije za razvoj i reformu, Habek je rekao da predložene tarife EU imaju za cilj da izjednače uslove sa Kinom.

Dženg je izjavio da će kineska strana "učiniti sve" kako bi zaštitila svoje kompanije.

"Predložene uvozne carine EU na električna vozila kineske proizvodnje naškodile bi obema stranama", dodao je Dženg. On je Habeku rekao da se nada da će Nemačka pokazati liderstvo unutar EU i "učiniti ispravnu stvar".

On je takođe negirao optužbe o nepravednim subvencijama, rekavši da je razvoj nove kineske energetske industrije rezultat sveobuhvatnih prednosti u tehnologiji, tržištu i industrijskim lancima, podstaknutih u oštroj konkurenciji.

Privremene carine EU trebalo bi da se primenjuju do 4. jula, a istraga će se nastaviti do 2. novembra, kada bi mogle biti uvedene konačne carine, obično na pet godina.

Posle sastanka sa Džengom, Habek je razgovarao sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom (Wang Wentao), koji je rekao da će razgovarati o tarifama sa evropskim komesarom Valdisom Dombrovskisom u subotu uveče posredstvom video konferencije.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG