Dostupni linkovi

Suđenje pritvorenom američkom novinaru počinje u Rusiji 26. juna


Evan Gershkovich u moskovskoj sudnici, april 2023.
Evan Gershkovich u moskovskoj sudnici, april 2023.

Suđenje zatvorenom američkom novinaru Evanu Gershkovichu počet će 26. juna i bit će održano iza zatvorenih vrata, objavili su 17. juna ruski sudski zvaničnici.

Tužitelji su prošle sedmice naveli da će Gershkovichu, novinaru The Wall Street Journala, biti suđeno za špijunažu na sudu u Jekaterinburgu.

Gershkovich je uhapšen krajem marta 2023. u gradu Jekaterinburgu na Uralu.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopćila je u vrijeme hapšenja da je otvorila slučaj špijunaže protiv Gershkovicha zbog prikupljanja, kako je rekla, državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu.

Ruske vlasti nisu pružile nikakve dokaze za špijunažu, koje su The Wall Street Journal i američka vlada odbacili.

Gershkovich, američki državljanin koji živi u Moskvi, bio je u Jekaterinburgu i izvještavao o stavu Rusa prema ratu Kremlja protiv Ukrajine i plaćeničkoj grupi Wagner.


Američki State Department objavio je u decembru prošle godine da je Moskva odbila ponudu da osigura oslobađanje Gershkovicha i Paula Whelana, još jednog Amerikanca zatvorenog u Rusiji pod optužbama za špijunažu.

Još jedna američka državljanka koju trenutno drže ruske vlasti je Alsu Kurmasheva, novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE), koja je u oktobru 2023. uhapšena u Kazanu, glavnom gradu ruske Republike Tatarstan.

Optužena je da se nije registrirala kao "strani agent" i da je širila neistine o ruskoj vojsci.

Prije hapšenja Kurmashevoj je oduzet pasoš, a ukoliko bude osuđena suočava se s kaznom do deset godina zatvora. Radio Slobodna Evropa i američka vlada ocijenili su da su optužbe protiv nje odmazda za njezin rad.

Američka novinarka, pritvorena u Rusiji, prkosno tvrdi da će izaći na slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Mnogi analitičari i dužnosnici tvrde da postoji mogućnost da Rusija cilja na američke državljane koje će koristiti u potencijalnim razmjenama zarobljenika ili u druge geopolitičke svrhe, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Vjeruje se da Rusija traži oslobađanje Vadima Krasikova, koji je 2021. u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Zelimkhana Khangoshvilija, Gruzijca čečenskog porijekla koji se borio protiv ruskih trupa u Čečeniji i kasnije zatražio azil u Njemačka.

XS
SM
MD
LG