Dostupni linkovi

Selektor Ukrajine na Euru 2024: Treba nam stalna podrška u ratu protiv Rusije


Serhij Rebrov, oktobar 2023.
Serhij Rebrov, oktobar 2023.

Ukrajinski fudbalski selektor Serhij Rebrov zatražio je od Evrope da nastavi podržavati njegovu zemlju u ratu protiv Rusije uoči utakmice Eura 2024. Ukrajina protiv Rumunije 17. juna.

"Fudbal nije glavni prioritet u našoj zemlji", rekao je Rebrov 16. juna.

"Rat se nastavlja. Potrebna nam je stalna podrška. Borimo se za mir, borimo se za mir u Evropi", dodao je on, rekavši da će ovo biti "dodatna motivacija".

Ukrajina je uspjela da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo uprkos tome što je rat spriječio bilo kakve domaće utakmice.

Rebrov je rekao da su Ukrajinci ponosni na svoje igrače i da su igrači ponosni na ljude kod kuće.

Defanzivac Ilja Zabarni je dodao kako "postoji veliki pritisak na sve, ali je to i velika motivacija da izađemo na teren."

Prva utakmica će biti "veoma emotivan trenutak", rekao je.

Evropsko prvenstvo 2024. počelo je 14. juna naveče uvodnom utakmicom grupe A između domaćina Njemačke i Škotske na Allianz Areni u Minhenu.

Ovo je 17. izdanje Evropskog prvenstva, poznatijeg kao EURO, koje se igra od 14. juna do 14. jula. Nastupiće 24 reprezentacije, a titulu prvaka Evrope brani Italija.

Domaćini EURO 2024 biće njemački gradovi Berlin, Keln, Minhen, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Lajpcig, Gelzenkirhen, Štutgart i Dizeldorf.

Finale će biti odigrano 14. jula na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

U međuvremenu, 80 zemalja pozvalo je sa samita u Švajcarskoj da "teritorijalni integritet” Ukrajine bude osnova bilo kakvog mirovnog sporazuma za okončanje ruskog rata, saopšteno je nakon drugog i poslednjeg dana njihovog okupljanja 16. juna.

Švajcarska, koja je bila domaćin samita, saopštila je da je u razgovorima učestvovalo više od 90 zemalja, a velika većina njih je potpisala komunike, prema listi koju su švajcarski organizatori objavili na kraju zasedanja.

Odsustvo Rusije na mirovnom samitu koji je inicirala Ukrajina umanjilo je nade u bilo kakav napredak, kao i odluka Kine da se drži po strani.

XS
SM
MD
LG