Dostupni linkovi

Komandant Hamasa ubijen na Zapadnoj obali, četiri izraelska vojnika ubijena u Rafi


Izraelski vojnici u operaciji u Pojasu Gaze, 4. jun 2024.
Izraelski vojnici u operaciji u Pojasu Gaze, 4. jun 2024.

Radikalni palestinski pokret Hamas saopštio je da je jedan od njegovih komandanata na okupiranoj Zapadnoj obali poginuo u sukobu sa izraelskim snagama, dok je Izrael naveo da su četiri njegova vojnika poginula u eksploziji u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, u saopštenju kasno u ponedeljak naveo je da je Mohamed Džaber Abdo ubijen zajedno sa još tri borca u selu blizu Ramale, gde je sedište Palestinske uprave koju podržava Zapad.

U zajedničkom saopštenju izraelske vojske i policije ranije u ponedeljak navodi se da su njihovi pripadnici ušli u trag osumnjičenom koji se traži zbog napada na obližnje jevrejsko naselje.

Nasilje je poraslo na Zapadnoj obali od početka rata u Pojasu Gaze, koji je pokrenut napadom Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Od tada je više od 530 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Većina je ubijena tokom nasilnih protesta ili izraelskih racija.

Izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane bezbednosne zvaničnike, izvestili su da su četiri vojnika ubijena u ponedeljak kada je prerano aktiviran eksploziv koji su koristili da raščiste zgradu, što je izazvalo njeno urušavanje. Pored četiri poginula, 11 vojnika je ranjeno,

Hamas je naveo da je postavio minu u zgradu i da je posle eksplozije vojnike napao minobacačem.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak velikom većinom glasova odobrio rezoluciju SAD o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Rat u Pojasu Gaze je pokrenut napadom Hamasa na Jug Izraela 7. oktobra, kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto oko 250.

U potonjim izraelskim operacijama u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 36.700 ljudi, navodi Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG