Dostupni linkovi

Fon der Lajen teži obnovljenoj, centrističkoj većini nakon EU izbora


Fon der Lajen tokom kapmanje za EU izbore u Portu, Portugal 6. juna 2024.
Fon der Lajen tokom kapmanje za EU izbore u Portu, Portugal 6. juna 2024.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) najavila je da će se obratiti socijaldemokratima i liberalima u Briselu, s kojima je radila u prošlosti, kako bi formirali većinu nakon izbora za Evropski parlament.

Ona je 10. juna u Berlinu, na konferenciji konzervativne njemačke stranke CDU, rekla da je tokom predizborne kampanje naporno radila na izgradnji široke i učinkovite većine u korist snažne Evrope.

"Zato ćemo sada da pristupimo velikim političkim porodicama koje su takođe dobro sarađivale sa nama u prošlom mandatu", kazala je Fon der Lajen, prenosi Rojters.

Upitana bi li razmotrila približavanje strankama sa desne strane političkog spektra, na primjer u Italiji, Fon der Lajen je odgovorila da je početni fokus bio na širim političkim grupama, a ne na nacionalnim.

Tradicionalne partije desnog i lijevog centra nadmašile su sva predizborna predviđanja i ostvarile stabilne rezultate na evropskim izborima koji su održani u 27 država članica Evropske unije, između 6. i 9. juna.

Na evropske izbore je izašlo oko 51 odsto građana, što je nešto više od prethodnog ciklusa kada je na glasanje izašlo 50.66 odsto.

Prva sjednica novog saziva Evropskog parlamenta održaće se 16. jula.

U međuvremenu, lideri država članica Evropske unije raspravljaće o imenovanju čelnika evropskih institucija: Evropske komisije, Evropskog savjeta i šefa evropske diplomatije.

Dok se Fon der Lajen nada da će biti reizabrana, već je izvjesno da će predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel) i visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell) biti zamijenjeni.

Čelnici EU institucija uvijek su predstavnici onih političkih partija koje su dobile najviše glasova na izborima.

Izvor: Reuters, RSE
XS
SM
MD
LG