Dostupni linkovi

Klub Bošnjaka u RS-u traži da se dokaže da je Dragana Čavka Bošnjakinja


Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (Fotoarhiv)
Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (Fotoarhiv)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je 5. juna mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog imenovanja Dragane Čavka u Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske (UO RTRS).

"Dragana je imenovana kao Bošnjakinja i nama je to sumnjivo. Mi tražimo da tamo gdje se imenuju Bošnjaci oni tamo budu i imenovani, a ne da neko bude 'profesionalni Bošnjak'", kazao je Alija Tabaković, delegat u Klubu bošnjačkog naroda, za Radio Slobodna Evropa.

Narodna skupština ovog entiteta je izabrala 28. maja Čavku u UO entitetskog javnog emitera nakon što se izjasnila kao Bošnjakinja. Čavka je kadar Socijalističke partije (SP), koja je sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata proruskog entitetskog predsjednika Milorada Dodika i Ujedinjene srpske dio vladajuće većine.

Po Zakonu o RTRS-u, Upravni odbor tog javnog emitera ima četiri člana i to po jednog iz reda svakog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine (Bošnjak, Hrvat i Srbin) i jedog iz reda Ostalih.

Ustav Bosne i Hercegovine propisuje da sve osobe imaju pravo na slobodu misli, savjesti i vjere. Nema formalne procedure kojim se "utvrđuje" koje nacionalnosti je neka osoba.

Jedino zakonsko ograničenje je da se kandidat koji se prilikom kandidiranja za neku funkciju za koju je važna nacionalna pripadnost izjasnio da je određene nacionalnosti, ne može izjašnjavati drugačije do isteka mandata. Ispunjavanje ove obaveze prati Centralna izborna komisija BiH.

U konkretnom slučaju Čavka nakon odlaska s funkcije može se izjasniti kako god želi.

Šta radi Vijeće naroda RS?

Vijeće naroda RS pri Narodnoj skupštini tog entiteta ima četiri kluba koji broje po osam delegata iz konstitutivnih naroda i četiri delegata Ostalih naroda, odnosno ukupno 28 delegata.

Osnovna funkcija Vijeća naroda je da štiti "vitalni nacionalni interes" konstitutivnih naroda u RS-u.
Ti interesi su, pored ostalog, ostvarivanje prava da budu adekvatno zastupljeni u vlasti, a tu su i pitanja obrazovanja, vjeroispovijesti, jezika, njegovanja kulture, tradicije i kulturnog naslijeđa te sistem javnog informiranja.

Svaki klub konstitutivnih naroda ima pravo pozvati se na taj mehanizam zaštite.

Nakon što je Klub bošnjačkog naroda uložio veto na imenovanje Čavke, slijedi sazivanje sjednice Vijeća naroda RS-a na kojoj će se odlučivati je li došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Ako se većinom glasova utvrdi da nije, pitanje imenovanje Čavke ide pred Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS.

Ako i tu ne bude postignuta saglasnost, onda se ovo pitanje šalje pred Ustavni sud Republike Srpske.

"Ovo je politička igra i pretpostavljam da će Ustavni sud RS-a naš veto odbiti. Mi smo, ipak, digli glas jer ne možemo gledati da svako bude Bošnjak", kazao je Tabaković za RSE.

On kaže da će Ustavni sud od Narodne skupštine tražiti da dostavi materijale vezane za imenovanje Dragane Čavka u Upravni odbor RTRS-a da bi se vidjelo da li se ona izjasnila kao Bošnjakinja.

XS
SM
MD
LG