Dostupni linkovi

Vladajuća stranka u Gruziji inicira nacrt zakona 'o porodičnim vrijednostima'


Fotografija predsjednika gruzijskog parlamenta Šalve Papuašvilija iz arhive
Fotografija predsjednika gruzijskog parlamenta Šalve Papuašvilija iz arhive

Vladajuća stranka Gruzijski san inicirala je nacrt zakona "o porodičnim vrijednostima i zaštiti maloljetnika", kao i amandmane na 18 zakona koji bi ograničili LGBT prava, rekao je predsjednik gruzijskog parlamenta Šalva Papuašvili.

On je naveo da vladajuća stranka ima dovoljno glasova da podrži predlog, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Predlog zakona bi zabranio operacije za promjenu pola, usvajanje djece od strane istospolnih parova, navođenje pola koji nije muški ili ženski na zvaničnim dokumentima i organizovanje javnih događaja koji promovišu istospolne odnose.

"O nacrtu zakona će se uskoro raspravljati u prvom čitanju, dok će drugo i treće čitanje biti organizovano na jesen", najavio je Papuašvili.

On je dodao rekao da će 17. maj, koji se trenutno obilježava kao Dan porodičnih vrijednosti, uskoro biti proglašen državnim praznikom i kao takav dodat u nacionalni Zakon o radu.

Papuašvilijeva izjava uslijedila je dan nakon što je potpisao kontroverzni zakon o "stranim agentima" uprkos protestima opozicionih i pro-EU aktivista i upozorenjima Sjedinjenih Država i Evropske unije u kojima se kaže da taj potez ugrožava evropske integracije Gruzije.

Zakon o stranim agentima bio je naširoko kritikovan zbog svoje sličnosti sa ruskim zakonom koji Kremlj koristi za suzbijanje neslaganja i gušenje demokratske opozicije.

To legislativno rješenje propisuje obavezu civilnog društva i medijskih organizacija koje dobijaju više od 20 odsto svog finansiranja iz stranih izvora da se podvrgnu nadzoru koji može obuhvatiti sankcije za još nedefinisana krivična djela.

Papuašvili je 3. juna rekao da će Ministarstvo pravosuđa izraditi alate za sprovođenje zakona o "stranim agentima" u roku od 60 dana, nakon čega će sve nevladine organizacije i medijske grupe koje primaju finansijsku podršku iz inostranstva biti obvezne da se registruju i prijave svoje finansije za 2023.

Ko ima zakon o 'stranim agentima' u ruskom stilu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00
XS
SM
MD
LG