Dostupni linkovi

U Srbiji nisu rešeni ključni izborni problemi, potrebna istraga o kol centrima, kaže šef ODIHR-a


Lamberto Zanijer, juli 2019.
Lamberto Zanijer, juli 2019.

Uoči lokalnih izbora u Srbiji 2. juna uočen je blagi pomak, ali ključni problemi poput neravnopravnih izbornih uslova, pristrasnog medijskog izveštavanja, pritisaka na birače, kupovine glasova nisu rešeni, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Lamberto Zanijer(Zannier), šef Posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić najavila je da će tražiti dodatna pojašnjenja ODIHR-a kada je reč o oceni koja se tiče medija.

Zanijer je ocenio da je došlo do promena Zakona o biračkom spisku, što je, prema njegovim rečima, smanjilo mogućnost migracije birača na šta je opozicija ukazivala na decembarskim izborima 2023.

"Čini mi se da je to poboljšalo atmosferu ovih izbora. Bilo je nekih koraka napred, ali to nije radikalno rešilo probleme u smislu boljeg nadzora biračkog spiska, sprečavanja zloupotrebe javnih resursa, omogućavanja da mediji izveštavaju nezavisno – sve te stvari su se ponavljale", rekao je Zanijer.

On je rekao da ODIHR osuđuje sve oblike nasilja kao načina za rešavanje problematičnih situacija, te dodao da je na izborima 2. juna nasilje bilo povezano sa kol centrima, koje su vladajuće stranke koristile kako bi aktivirale birače.

"Takva praksa, sama po sebi, nije neobična, videli smo je na mnogim mestima. Ali, moramo znati kako se sve to radi, da li u jednom momentu prelazi u pritisak na glasače ili kupovinu glasova. Potrebna je istraga o tome, i transparentnost", rekao je Zanijer.

Brnabić: Tražiću pojašnjenja

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je 3. juna da će od Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) tražiti dodatna pojašnjenja u vezi sa delom njihovog izveštaja o lokalnim izborima koji se odnosi na medijsko izveštavanje.

Ona je gostujući na televiziji Prva kazala da je ODIHR bio kritičan kada je reč o zastupljenosti vlasti u medijima i ocenila da javni servis (RTS) nije bio naklonjen vladajućoj većini nego opoziciji.

"Javni servis je do te mere bio naklonjen opozicionim strankama. Nije u redu da u debatnoj emisiji na RTS-u odnos snaga bude tri na prema jedan i da opozicija ima 45 minuta, a naš predstavnik 15", navela je Brnabić.

Šta je napisao ODIHR?

ODIHR je dan posle izbora predstavio javnosti preliminarne nalaze o sprovođenju izbora.

Između ostalog, rečeno je da su tehnički dobro sprovedeni, da je zakonski okvir dobar, ali da su na izborni proces negativno uticali pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i mediji koji su favorizovali vladajuću koaliciju.

Zbog neregularnosti, proces glasanja je negativno ocenjen na 7 odsto biračkih mesta, dok je na 10 od 46 koje je ODIHR posmatrao, brojanje glasova ocenjeno negativno.

Kao i na izborima u decembru 2023. godine uočeni su kupovina glasova, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače.

Na lokalnim izborima u 89 gradova i opština 2. juna, vladajuća Srpska napredna stranka je proglasila pobedu u gotovo svim lokalnim samoupravama.

Opozicija je optužila naprednjake za "izborne mahinacije" u kol centru na Novosadskom sajmu. SNS je priznala da je na Novosadskom sajmu imala kol centar, čiji je rad zaustavljen i opoziciju optužila za "nasilje".

Posmatračka misija Crta je podnela osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova i druge izborne neregularnosti.

XS
SM
MD
LG