Dostupni linkovi

Nekoliko ranjenih, uključujući novorođenče, u ruskom napadu na Dnjepar


Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je dve rakete, ali su ostaci koji su padali izazvali požar, rekao je zvaničnik.
Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je dve rakete, ali su ostaci koji su padali izazvali požar, rekao je zvaničnik.

Rusija je rano 4. juna pokrenula raketni napad na grad Dnjepar na jugoistoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Serhiy Lysak na Telegramu, dodajući da je nekoliko civila povrijeđeno.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je dvije rakete, ali su ostaci koji su padali izazvali požar, rekao je Lysak.

"Usljed toga su povrijeđeni stanovnici, među njima i djeca. Dječak star jedan mjesec je u zadovoljavajućem stanju.... 17-godišnji dječak je u bolnici u srednje teškom stanju. 68-godišnjak muškarac i tri žene-32, 36 i 56 godina- također su povrijeđeni", rekao je Lysak.

Ruska vojska redovito napada ukrajinske regije različitim vrstama oružja - napadnim bespilotnim letjelicama, projektilima, protuzračnim projektilima.

Unatoč dokazima i svjedočenjima, Moskva poriče ciljani napad na civile od početka sveobuhvatne invazije.

Od početka aprila Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini provjerila je podatke o pogibiji 10.810 civila u Ukrajini i ranjavanju 20.556 civila od početka invazije.

Organizacija tvrdi da je stvarni broj žrtava među civilima puno veći.

XS
SM
MD
LG