Dostupni linkovi

Vojska Izraela potvrdila smrt još četvorice talaca


Rođaci i prijatelji Izraelaca koje palestinski militanti Hamasa drže kao taoce u Pojasu Gaze na mitingu u Jerusalimu, 3. juna 2024.
Rođaci i prijatelji Izraelaca koje palestinski militanti Hamasa drže kao taoce u Pojasu Gaze na mitingu u Jerusalimu, 3. juna 2024.

Izraelska vojska je u ponedeljak potvrdila smrt još četvorice talaca koje drži Hamas, uključujući tri starija muškarca viđena na Hamasovom video snimku na kojem mole da budu oslobođeni.

Ta trojica Amiram Kuper, Joram Mecger i Haim Peri imali su 80 godina i više.

Delovali su slabo i zabrinuto na video snimku koji je u decembru objavio Hamas uz potpis: "Ne dozvolite da ovde ostarimo".

Četvrti preminuli talac je identifikovan kao Nadav Poplevel, piše AP.

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari je rekao da su ta četvorica talaca umrla zajedno u gradu Kan Junisu na jugu Gaze dok je izraelska vojska tamo dejstvovala.

Uzrok smrti nije odmah bio poznat, a Hagari je rekao da se proveravaju sve opcije, te da ima puno pitanja.

Izrael je izveo veliku ofanzivu u Kan Junisu, uporištu Hamasa, početkom ove godine.

Hamas, organizacija koju su SAD i EU označili kao terorističku, je tvrdio u maju da je Poplevel umro pošto je ranjen u izraelskom vazdušnom udaru, ali nije pružio dokaze.

Kuper, Mecger i Peri su viđeni na Hamasovom propagandnom video snimku u kojem Peri, vidno potresen, kaže da sva trojica boluju od hroničnih bolesti i optužuje Izrael da ih je napustio.

Njihovom smrću povećao se broj na listi talaca za koje Izrael kaže da su umrli u zatočeništvu.

Hamas je 7. oktobra oteo i odveo oko 250 talaca u Gazu. Oko polovine ih je oslobođeno tokom kratkog primirja u novembru.

Od 130 i dalje zatočenih za 85 se veruje da su živi.

Smrt četvorice talaca objavljena je u vreme kada izraelsko rukovodstvo odbacuje predlog američkog predsednika Džoa Bajdena da okonča rat i inicira još jednu zamenu talaca za primirje.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno najmanje 36.430 ljudi - od čega dvije trećine žena i djeca, a više od 82.620 je ranjeno, prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, koje kontroliše Hamas.

XS
SM
MD
LG