Dostupni linkovi

Lokalne izbore u Srbiji obeležila dominacija naprednjaka


Premijer Srbije Miloš Vučević i predsednik Srbije Aleksandar Vučić proslavljaju pobedu koalicije okupljene oko naprednjaka u skoro svim gradovima i opštinama na lokalnim izborima, 2. jun 2024.
Premijer Srbije Miloš Vučević i predsednik Srbije Aleksandar Vučić proslavljaju pobedu koalicije okupljene oko naprednjaka u skoro svim gradovima i opštinama na lokalnim izborima, 2. jun 2024.

Pobeda koalicije oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u dva najveća grada u Srbiji, Beogradu i Novom Sadu, proglašena je nakon glasanja na lokalnim izborima 2. juna.

Izbori su održani u 89 gradova i opština, a koalicija oko naprednjaka tvrdi da je osvojila vlast u svim mestima – osim u Tutinu, Kanjiži, Senti i Bačkoj Topoli.

U ovim mestima su i do sada na vlasti bile manjinske partije.

Izlaznost na lokalnim izborima je oko deset odsto manja u odnosu na glasanje 17. decembra – sa procenama izlaznosti od 46,5 odsto u Beogradu, 48,6 u Nišu i 49,3 odsto u Novom Sadu, objavili su nevladin Centar za slobodne izbore i demokratiju i agencija IPSOS.

'Neverovatno ubedljiva pobeda' naprednjaka

Naprednjaci su, kako je izjavio predsednik Srbije i doskorašnji čelnik te partije Aleksandar Vučić, u Beogradu i Novom Sadu odneli "neverovatno ubedljivu" pobedu.

Prema procenama, lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" najverovatnije će imati 64 od 110 odbornika u Skupštini grada Beograda, što im je dovoljno da sami formiraju vlast.

To je za deset mandata bolji rezultat u Beogradu u odnosu na decembarske izbore, koji su sada ponovljeni.

Uspeh opozicionog pokreta 'Kreni-promeni'

Drugoplasirani u Beogradu je opozicioni pokret "Kreni-promeni" koji je prvi put izašao na izbore i, prema procenama, imaće 21 mandat u gradskom parlamentu.

"Mi nemamo šta da slavimo u zemlji sa ovakvim izbornim uslovima", izjavio je lider tog pokreta Savo Manojlović, optužujući vlast za neregularnosti – pored ostalog, za organizovano dovođenje birača i vođenje paralelnih biračkih spiskova.

Na trećem mestu je opoziciona lista "Biramo", koju čine partije doskorašnje koalicije "Srbija protiv nasilja".

Deo stranaka te koalicije je bojkotovao izbore, sa stavom da uslovi nisu unapređeni u odnosu na decembarsko glasanje kada su vlast optužili za izbornu krađu.

"Biramo" će, prema projekcijama, imati 14 mandata, što je lošiji rezultat tih stranaka u odnosu na decembarske izbore.

"Mi nismo zadovoljni rezultatima i izlaznošću u Beogradu", izjavio je kandidat za gradonačelnika koalicije "Biramo" Dobrica Veselinović.

"Videli smo nasilje, kupovinu glasova, dovoženje ljudi, pritiske, zloupotrebe, batinaše, kriminalce", rekao je on.

Posmatračka misija nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) je podnela osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova i druge izborne neregularnosti tokom glasanja 2. juna u više gradova i opština.

U gradski parlament Beograda, prema procenama, ulazi još desničarski pokret "Mi-snaga naroda" kojeg predvodi doktor Branimir Nestorović, poznat po teorijama zavere – sa devet mandata.

U gradsku skupštinu, prema projekcijama Cesid/IPSOS ulazi i lista Ruske stranke, koja je nastupila kao manjinska.

U Novom Sadu incidenti u izbornom danu

U Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 46 mandata u gradskoj skupštini, odnosno 53,1 odsto glasova, procene su Cesid/IPSOS.

Ujedinjena opozicija u Novom Sadu je osvojila 20 mandata, dok pokret "Kreni-promeni" ima osam odborničkih mesta.

I u tom gradu su opozicione liste optužile SNS za izborne neregularnosti, dok su iz vladajuće koalicije te navode odbacili.

Tokom izbornog dana došlo je do incidenata ispred Novosadskog sajma, gde je bio telefonski centar Srpske napredne stranke.

Aktivisti su pokušali da uđu u prostorije Sajma, tvrdeći da se odatle sprovode izborne mahinacije, nakon čega je došlo do koškanja sa policijom.

Premijer Srbije i prvi čovek naprednjaka Miloš Vučević je rekao da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija sutra" odnela pobedu u Novom Sadu i nakon zatvaranja kol centra na Sajmu, dok je opoziciju optužio za nasilje.

Upitan zbog čega su pojedini aktivisti u kol centrima nosili maske i šta su iznosili u kutijama iz tih centara, Vučević je kazao da "štite svoje lice da ne bi bili prebijani, i od suzavaca, baklji i petardi kojima ih gađaju".

Kada je u pitanju dokumentacija koju su iznosili aktivisti, Vučević je rekao: "najbolje nasilnicima da predamo papire sa kojima radimo".

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je opoziciju optužio za "napade" na telefonske centre, odbacujući optužbe za izborne mahinacije.

"To (telefonski centri) ne samo da je dozvoljeno, nego je i poželjno svuda u svetu", rekao je Vučić.

Incident tokom izbornog dana u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

U Nišu i vlast i opozicija proglasili pobedu

Opozicija u Nišu najavila je ujedinjenje i proglasila pobedu, ali su pobedu proglasili i naprednjaci.

Prvi na listi SNS-a u Nišu Dragoslav Pavlović izjavio je da su naprednjaci ostvarili "ubedljivu pobedu" kako u Gradu Nišu, tako i u svim gradskim opštinama.

"Zajedno sa Ruskom strankom možemo da proglasimo pobedu", rekao je Pavlović.

Sa druge strane, doktor Dragan Milić, lider grupe građana koja je drugoplasirana na lokalnim izborima, poručio je da je "Niš od večeras slobodan grad".

Prema procenama, na osnovu uzorka, naprednjaci imaju 30 mandata od ukupno 61 mesta u gradskoj skupštini, a 30 mandata imaju zajedno i tri opozicione liste.

Jedno mesto, prema procenama, osvojila je Ruska stranka, koja je nastupila kao manjinska.

Konačni rezultati se još čekaju.

Za 3. jun je najavljena i konferencija za novinare međunarodne posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

ODIHR je nakon vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u decembru, dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG