Dostupni linkovi

Njemački policajac preminuo od povreda u napadu nožem


Njemački policajci odaju poštu preminulom kolegi, Manhajm, 2. jun 2024.
Njemački policajci odaju poštu preminulom kolegi, Manhajm, 2. jun 2024.

Policajac iz Njemačke je preminuo od povreda zadobijenih u napadu nožem, u kojem je još pet ljudi povrijeđeno, na glavnom gradskom trgu u Manhajmu, saopštili su zvaničnici u nedjelju, 2. juna.

Imigrant iz Avganistana (25) je nekoliko puta ubo policajca (29) u predjelu glave i vrata u petak, nakon čega je hitno operisan. Stavljen je u vještačku komu, ali je u nedjelju podlegao povredama.

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) je objavio na mreži X da je "duboko ožalošćen" nakon smrti policajca te da njegova "povećenost bezbjednosti svih nas zaslužuje najviše priznanje".

Dvadesetak kolega preminulog policajca mu je odalo poštu u nedjelju, kada su se okupili na mjestu gdje je izboden i skinuli kape.

Drugi policajac je upucao i ranio osumnjičenog za napad, on je hospitalizovan, a sudija je naredio da bude zadržan, kao osumnjičeni za pokušaj ubistva. Policija i tužioci još nisu objavili motiv napada, rekavši da osumnjičeni nije u stanju u kojem može biti ispitan.

Napad se desio tokom događaja koji je organizovala "Pax Europa", organizacija koja sebe opisuje kao onu koja informiše javnost o opasnostima "širećem uticaju političkog islama".

Mihael Štircenberger (Michael Sturzenberger), 59-godišnji antiislamistički aktivista, te jedan od vodećih figura organizacije, takođe je povrijeđen.

Ostale žrtve su muškarci stari 25, 36, 42 i 54 godine. Najstariji od njih je pretrpio povrede koje su prvobitno bile opasne po život, ali sada se nalazi van životne opasnosti.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG