Dostupni linkovi

Izrael nastavlja borbe protiv Hamasa dok posrednici pozivaju na prihvatanje plan za primirje


Vatra na severu Pojasa Gaze, 1. jun 2024.
Vatra na severu Pojasa Gaze, 1. jun 2024.

Izrael je u nedelju nastavio borbe i bombardovanje Hamasa u Pojasu Gaze dok posrednici pozivaju obe strane da pristanu na sporazum o primirju i oslobađanju talaca koji je izneo američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden).

Nakon što je Bajden u petak izložio plan, premijer Benjamin Netanjahu je insistirao da će Izrael nastaviti rat koji besni od 7. oktobra dok ne uništi Hamas – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – i oslobodi zarobljenike.

Sam Netanjahu koji vodi krhku desničarsku koalicionu vladu, na domaćem terenu je pod intenzivnim s dve strane. Demonstranti koji traže oslobađanje talaca u subotu su se ponovo okupili u desetinama hiljada u Tel Avivu pozivaju Netanjahua da sklopi sporazum o primirju, dok desničarski ekstremistički saveznici prete da će srušiti vladu ako to učini.

Opozicioni lider Jair Lapid ponudio je Netanjahuu spas obećavajući da će podržati vladu ako postigne sporazum o pauziranju rata koji besni skoro osam meseci.

Dotle su borbe nastavljane u Pojasu Gazu tokom noći i u nedelju. Izraelska vojska je saopštila da je izvela više vazdušnih udara uz kopnene borbe, a palestinski zvaničnici su prijavili nove smrtne slučajeve.

Izraelska vojska navodi da je širom Pojasa Gaze pogodila "30 terorističkih ciljeva, uključujući vojnu infrastrukturu, skladišta oružja i naoružane terorističke ćelije koje su predstavljale pretnju kopnenim trupama IDF (Izraelske odbrambene snage)".

Novi predlog

Povodom novog predloga Netanjahu je u subotu rekao da se izraelski uslovi za okončanje rata nisu promenili i da obuhvataju uništavanje Hamasovih kapaciteta, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu, dok je palestinska radikalna grupa navela da "pozitivno gleda" na, kako je Bajden u petak rekao, izraelski plan.

Posrednici u razgovorima o primirju SAD, Katar i Egipat u subotu su naveli da "pozivaju i Hamas i Izrael da finalizuju sporazum koji otelotvoruje principe koje je izneo predsednik Džo Bajden".

Bajden je u petak rekao da će izraelska ponuda u tri faze početi šestonedeljnom početnom fazom u kojoj će se izraelske snage povući iz svih naseljenih područja Pojasa Gaze, i da bi to podrazumevalo "oslobađanje jednog broja talaca" u zamenu za "stotine palestinskih zatvorenika" koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Izrael i Palestinci bi tada pregovarali o trajnom prekidu vatre, a primirje bi trajalo sve dok se vode pregovori, rekao je Bajden.

Netanjahu je osporio Bajdenovo predstavljanje plana, insistirajući na tome da je, prema "tačnom nacrtu koji je predložio Izrael", prelazak iz jedne faze u drugu "uslovan" i da je osmišljen tako da mu omogući da zadrži ratne ciljeve.

S druge strane, izraleski ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir, lideri dve ekstremno desničarske stranke u parlamentu, brzo su upozorili da će napustiti vladu ako prihvati predlog o primirju.

Lapid, bivši centristički premijer, međutim, rekao je da vlada "ne može da ignoriše Bajdenov važan govor" i da bi trebalo da prihvati predloženi sporazum, obećavajući da će podržati Netanjahua ako njegovi krajnje desničarski koalicioni partneri odustanu zbog primirja.

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je u nedelju da je rekao premijeru da će mu dati "punu podršku za sporazum koji će omogućiti oslobađanje talaca".

Ofir Falk, glavni spoljnopolitički savetnik Netanjahua potvrdio je u nedelju da je Izrael prihvatio okvirni sporazum o primirju suzbijanju koji je izložio Bajden, iako ga je opisao kao manjkav i da potrebno mnogo više raditi na njemu.

U intervjuu za britanski Sandej tajms (The Sunday Times) Falk je rekao da je Bajdenov predlog "dogovor na koji smo pristali – to nije dobar dogovor, ali mi jako želimo da taoci budu oslobođeni, svi".

"Postoji mnogo detalja koje treba razraditi", rekao je on, dodajući da se izraelski uslovi, uključujući "oslobađanje talaca i uništavanje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije", nisu promenili.

Predlog koji je izneo Bajden implicira da će Hamas nastaviti da igra ulogu u postepenim aranžmanima uz posredovanje Egipta i Katara – što je predstavlja mogući sukob s rešenošću Izraela da nastavi kampanju za eliminisanje te islamističke grupe koju podržava Iran.

Takođe, velika prepreka u razgovorima je insistiranje Izraela da će razgovarati samo o privremenim pauzama u borbi dok Hamas ne bude uništen. Hamas, koji ne pokazuje znake da se povlači, kaže da će osloboditi taoce u okviru sporazuma o trajnom okončanju rata.

Da li bi Izrael bio bezbedniji sa palestinskom državom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

Hamas želi garantovano okončanje ofanzive na Gazu, povlačenje svih invazionih snaga, slobodno kretanje Palestinaca i pomoć za obnovu.

Izraelski zvaničnici su to odbacili kao praktičan povratak na situaciju pre 7. oktobra, kada je Hamas, posvećen uništenju Izraela, vladao Pojasom Gazom odakle je izveo napad na jug Izraela u kojem je prema izraleskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi i oteto od 250 talaca.

U potonjoj izraelskoj ofanzivi ubijeno je, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa, više od 36.000 ljudi, dok je opustošen veći deo priobalne palestinske enklave.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG