Dostupni linkovi

Koje države imaju diplomatske veze sa nepriznatom talibanskom vladom?


Zamir Kabulov, ruski predsjednički izaslanik u Afganistanu (u sredini lijevo), sastaje se sa Amirom Kanom Mutačijem (u sredini desno), talibanskim ministrom inostranih poslova, u Kabulu 23. aprila 2024.
Zamir Kabulov, ruski predsjednički izaslanik u Afganistanu (u sredini lijevo), sastaje se sa Amirom Kanom Mutačijem (u sredini desno), talibanskim ministrom inostranih poslova, u Kabulu 23. aprila 2024.

Piše: Abubakar Siddique

Ni jedna zemlja na svijetu nije formalno priznala talibansku vladu u Afganistanu, gdje je ova ekstremistička grupa 2021. ponove preuzela vlast.

Ali, neke države imaju ambasade u Kabulu i prihvatile su diplomate koje su imenovali talibani i koji kontrolišu afganistanske diplomatske misije u 14 država u regiji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Rusija je posljednja država koja će proširiti diplomatske veze sa militantima. Čini se da je Moskva spremna da sa liste terorističkih organizacija izbriše talibane.

"Ovo bi mogao biti korak naprijed u tome da talibani ostvare regionalni legitimitet", rekao je Graeme Smith, viši analitičar za Afganistan u Međunarodnoj kriznoj grupi sa lokacijom u Briselu.

Mnoge države su povezale priznavanje talibana sa formiranjem inkluzivne vlade, kojom bi se osiguralo poštovanje prava žena i raskinule veze sa ekstremističkim grupama, što su teme koje su militanti odbili da rješavaju.

Međutim, susjedi Afganistana, koji su zabrinuti zbog "sigurnosti, trgovine, migracija i ilegalnih narkotika", su otvoreniji za uspostavljanje veza sa talibanima, rekao je Smith.

Militanti se sučavaju sa velikim preprekama u ostvarivanju međunarodnog legitimiteta, a mnoge afganistanske diplomatske misije širom svijeta još uvijek vode diplomatski predstavnici koje je imenovala prethodna, međunarodno priznata afganistanska vlada.

Ali, tvrdolinijaška islamistička grupa čini se da napreduje u strategiji sticanja priznanja od država koje su njeni najbliži susjedi.

Rusija

Rusija je jedna od malog broja država koja je zadržala ambasadu u Kabulu. Rusija je u aprilu 2022. predala ambasadu u Moskvi militantima i tako postala posljednja država koja je akreditovala talibanske diplomate bez da je zvanično priznala talibansku vladu.

Komentarišući to da Rusija sa liste terorističkih organizacija briše talibane, predsjednik Vladimir Putin je 28. maja u Moskvi rekao da treba "graditi odnose" sa militantima.

Kina

Kineski predsjednik Si Đinping je u januaru ove godine formalno prihvatio akreditive ambasadora kojeg su imenovali talibani, i tako postao prvi šef države koji je to učinio. Kinesko ministarstvo inostranih poslova je pojasnilo da to ne znači da je Peking zvanično priznao talibansku vladu. Ali su militanti proslavili ovaj potez kao veliku diplomatsku pobjedu.

Kineski predsjednik Si Đingping i talibanski ambasador Afganistana
Kineski predsjednik Si Đingping i talibanski ambasador Afganistana

Pakistan

Talibani su u oktobru 2021. ostvarili kontrolu u ambasadi Afganistana u Islamabadu. Bila je to jedna od prvih afganistanskih misija koje je preuzela grupa nakon povratka na vlast. Pakistan je dugogodišnji saveznik talibana, iako je nedavno došlo do razilaženja zbog navodne podrške koju talibani pružaju ekstremističkoj grupi Tehrik-e taliban u Pakistanu.

Iran

Teheran je takođe zadržao ambasadu u Kabulu nakon što su talibani preuzeli kontrolu glavnog grada. Iran je zvanično predao u ruke talibana afganistansku ambasadu u Teheranu u februaru 2023. Bivši neprijatelji, Iran i talibani, ispleli su čvrske veze uprkos sporadičnim okršajima na granci.

Indija

Nju Delhi je prošle godine ponovo otvorio ambasadu u Kabulu. Ali afganistanska diplomatska misija u Indiji je u neodređenom položaju, jer diplomate koje je postavila bivša afganistanska vlada pokušavaju da spriječe pokušaje talibana da preuzmu ambasadu i dva konzulata.

Kazahstan

U decembru, Astana je izbrisala talibane sa liste terorističkih organizacija. Ovaj potez je došao nekoliko mjeseci nakon što je Kazahstan prihvatio novog afganistanskog ambasadora kojeg su imenovali talibani.

Uzbekistan

Taškent je ostvario kontakte sa talibanima ubrzo nakon što su se militanti ponovo vratili na vlast. Diplomata kojeg su imenovali talibani je u februaru 2024. preuzeo afganistansku ambasadu u glavnom gradu Uzbekistana.

Turkmenistan

Ašgabat je prihvatio talibanskog ambasadora u martu 2022. Dvije strane su blisko sarađivale na regionalnim projektima koji se tiču energetike i transporta. Ali bilo je sporadičnih tenzija i okršaja na granici.

Tadžikistan

Talibni kontrolišu afganistanski konzulat u istočnom tadžikistanskom gradu Horogu, ali ambasadu vodi ambasador kojeg je imenovala bivša afganistanska vlada. Tadžikistan je jedina susjedna država koja se otvoreno protivi povratku talibana na vlast, a Dušanbe je bio domaćin nekim od lidera antitalibanske grupe Nacionalni front otpora.

Azerbejdžan

Baku je zvanično ponovo otvorio ambasadu u Kabulu u martu, nakon što se na to obavezao prošle godine. Međutim, nejasno je da li u Azerbejdžanu ima talibanskih diplomata.

Turska

Ambasada Afganistana u Ankari je pod kontrolom ambasadora kojeg je imenovala bivša vlada, dok konzulat u Istanbulu, najvećem gradu Turske, vode talibani. Vjeruje se da nekoliko afganistanskih političkih lidera boravi u Turskoj, uključujući i bivšeg potpredsjednika Abdula Rašida Dostuma.

Katar

Doha je bila domaćin talibanskim političarima od 2013. godine. Glavni grad Katara je bio mjesto pregovora između talibana i američkih zvaničnika na kojem se raskrčio put za potpuno povlačenje svih stranih trupa iz Afganistana 2021. Katar je angaživan sa talibanima na najvišem nivou i ostaje ključni međunarodni sagovornik talibanske vlade, koja kontroliše afganistansku ambasadu u Dohi.

Saudijska Arabija

Rijad ima ambasadu u Kabulu i nastavlja da nudi savjetničke usluge za Afganistance, od kojih na hiljade rade u kraljevstvu. Nakon što su talibani preuzeli vlast, Rijad je pomogao da se uspostavi misija Organizacije islamskih zemalja u Kabulu. Nejasno je da li talibani kontrolišu sva afganistanska diplomatska predstavništva u zemlji bogatoj naftom.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Abu Dabi takođe drži ambasadu u Kabulu. Talibani su imenovali diplomate u ambasadi Afganistana u Abu Dabiju i u konzulatu u Dubaiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG