Dostupni linkovi

Moldavski parlament osudio ruski 'genocid' u Ukrajini


Sjednica moldavskog parlamenta u Kišinjevu, 16. maja 2024.
Sjednica moldavskog parlamenta u Kišinjevu, 16. maja 2024.

Moldavski parlament osudio je u četvrtak rusku invaziju na Ukrajinu kao "genocid" u vezi s postupanjem Moskve prema djeci u okupiranim područjima, iako su oporbene stranke koje imaju prijateljske veze s Kremljem odbile sudjelovati u glasanju.

Šezdeset zastupnika u skupštini od 101 mjesta podržalo je deklaraciju, pridruživši se skupini parlamenata drugih država u usvajanju sličnih dokumenata i ponudivši nastavak pomoći Ukrajincima koji bježe od rata.

Invaziju koju je Rusija pokrenula prije više od dvije godine, a koju je osudila proeuropska predsjednica Maia Sandu, pogodila je zemlju koja se nalazi između Ukrajine i Moldavije, s velikim brojem dijelova dronova i projektila koji su pali na njezino tlo.

Zamjenica predsjednika parlamenta Doina Gherman dokumentirala je broj ubijene ili nestale djece u sukobu, zajedno s gotovo 20.000 odvedenih u Rusiju, prema podacima ukrajinske vlade.

Oporbena članica Reghina Apostolova optužila je Sanduovu Stranku akcije i solidarnosti (PAS) za dvostruke standarde, rekavši da bi također trebala osuditi i patnje djece u bivšoj Jugoslaviji, piše Reuters.

TV Liberty: Šta poslije UN Rezolucije o Srebrenici?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:12 0:00

Političar Oleg Reidman pozvao je na oprez, rekavši da je genocid pravni termin s određenim kriterijima koji se moraju ispuniti.

Radu Marian iz vladajućeg PAS-a odbacio je prigovore oporbe. "Ovo su naši susjedi. Ovdje su smještene tisuće ukrajinske djece, djece izbjeglica", rekao je.

Rusija odbacuje optužbe da je otela ili deportirala ukrajinsku djecu, rekavši da su odvedena u sigurna područja, daleko od sukoba.

Međunarodni kazneni sud izdao je u ožujku 2023. nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodeći kao razlog da je prisilno prebacivao djecu u Rusiju.

XS
SM
MD
LG