Dostupni linkovi

Izrael nastavio napade na Gazu i nakon naredbe suda UN-a da prekine


Dim se diže nakon izraelskog zračnog napada na zgrade u blizini granice između Egipta i Rafaha, južni pojas Gaze, 7. maja 2024.
Dim se diže nakon izraelskog zračnog napada na zgrade u blizini granice između Egipta i Rafaha, južni pojas Gaze, 7. maja 2024.

Izrael je 25. maja nastavio bombardovanje u Pojasu Gaze, uključujući grad Rafah, dan nakon što je najviši sud UN-a naredio da obustavi vojne operacije na taj grad na jugu Gaze.

Izrael nije dao nikakve naznake da je presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) uticala na njegove planove.

"Izrael nije i neće izvoditi vojne operacije u oblasti Rafah koje 'stvaraju životne uslove koji bi mogli uzrokovati uništenje palestinskog civilnog stanovništva, u cijelosti ili djelimično'", rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi u izjavi, ponavljajući formulacije koje se nalaze u presudi ICJ-a.

Rano 25. maja, nekoliko sati nakon sudske presude, Izrael je izveo napade na pojas Gaze dok su se nastavile borbe između izraelskih trupa i pripadnika palestinske grupe Hamas, koju su SAD i Evropska unija (EU) proglasile terorističkom organizacijom.

Prijavljeni su zračni udari u Rafahu i centralnom gradu Deir al-Balah.

U presudi od 24. maja, ICJ je rekao da Izrael mora "odmah zaustaviti" svoju ofanzivu na Rafah i poduzeti hitne mjere za rješavanje humanitarne krize u cijelom regionu. Mjere bi trebale uključivati ponovno otvaranje graničnog prelaza Rafah s Egiptom kako bi se omogućilo protok pomoći u Gazu.

Naredba je donesena u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid i tražeći od suda da presudi da Izrael mora prekinuti svoju ofanzivu na grad na jugu Gaze.

U presudi od 26. januara, 15-člano sudsko vijeće presudilo je da Izrael mora učiniti sve da spriječi genocid tokom svoje ofanzive kao odgovor na napad Hamasa u oktobru, ali nije naredilo prekid vatre.

Zatim je 28. marta Sud naredio Izraelu da preduzme sve potrebne i efikasne mjere kako bi osigurao osnovne zalihe hrane palestinskom stanovništvu u Gazi.

Iako su odluke suda pravno obavezujuće, on nema načina da ih izvrši.

Ipak, glasanje sa 13 glasova za i 2 protiv kojim je Izraelu naređeno da zaustavi ofanzivu na Rafah i da izvještava o svom napretku u ublažavanju humanitarne krize u roku od mjesec dana, povećava pritisak na Izrael i dodatno ga izoluje.

Presuda je pojačala pritisak na Izrael samo nekoliko dana nakon što su Norveška, Irska i Španija objavile da će priznati palestinsku državu i nakon što je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda najavio da će tražiti naloge za hapšenje zbog ratnih zločina izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i nekoliko najviših čelnika Hamasa.

Izrael i Hamas se bore od 7. oktobra 2023. godine, kada su pripadnici Hamasa upali u Izrael, te ubili oko 1.200 izraelskih državljana, a 240 uzeo kao taoce, od kojih neke još uvijek u Gazi.

U vojnoj operaciji izraelskih snaga protiv Hamasa u Gazi koja je uslijedila ubijeno je najmanje 35.000 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravlja koje vodi Hamas.

Korišteni izvještaji AFP-a, AP-a i Reutersa
XS
SM
MD
LG