Dostupni linkovi

Moldavija prva potpisala bezbjednosno i odbrambeno partnerstvo sa EU


Premijer Moldavije Dorin Recean (lijevo) i šef diplomatije EU Josep Borrell nakon potpisivanja sporazuma u Briselu, 21. maja 2024.
Premijer Moldavije Dorin Recean (lijevo) i šef diplomatije EU Josep Borrell nakon potpisivanja sporazuma u Briselu, 21. maja 2024.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je u utorak da je Moldavija potpisala bezbjednosno i odbrambeno partnerstvo sa Evropskom unijom, čime je postala prva zemlja koja je sklopila takav sporazum sa EU.

"Moldavija je prva zemlja koja je potpisala Partnerstvo o bezbjednosti i odbrani sa EU. Ovo partnerstvo će ojačati tu zemlju, omogućiće nam da zajednički rješavamo bezbjednosne izazove, saradnja će biti efikasnija, a biće razmatrani i novi sektori saradnje", naveo je Borrell na mreži X.

Borrell je dodao da mu je drago što je upoznao premijera Moldavije Dorina Receana i pohvalio napredak Moldavije na putu ka EU.

"Proces pristupanja EU je transformativan i koristiće cijelom društvu. Nastavićemo da podržavamo Moldaviju dok se suočava sa izazovima koje donosi ruska agresija na Ukrajinu i rastućim hibridnim prijetnjama", napisao je on.

Predsjednica Moldavije Maida Sandu potpisala je u martu sporazum o odbrambenoj saradnji sa Francuskom.

Kišinjev je izrazio nadu u pridruživanje Evropskoj uniji i NATO-u i oštro je osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Moldavska regija Pridnjestrovlje (Transdnjestar), dio zemlje na istočnoj obali rijeke Dnjestar, uglavnom ruskog govornog područja, proglasio je nezavisnost 1990. i Moskva je od tada tamo stacionirala trupe.

Otvaranje 'novog fronta' u Pridnjestrovlju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00
XS
SM
MD
LG