Dostupni linkovi

Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici


Zlatko Lagumdžija (foto arhiv)
Zlatko Lagumdžija (foto arhiv)

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija objavio je u petak da je usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Izmjene u tekstu rezolucije se odnose na dio – nakon "prema međunarodnom pravu", a ispred "nije kolektivna", sada stoji riječ "individualna", naveo je Lagumdžija, koji je konačni tekst rezolucije ustupio Radiju Slobodna Evropa.

  • Tekst rezolucije čitajte ovdje

"Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i 'zakazivali' pa 'otkazivali' nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se 'obračunavali' sa 'Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995.' prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen", naveo je Lagumdžija u objavi na mreži X.

Njima je, kako je naveo, "smetala samo jedna riječ – genocid".

Iako je tekst rezolucije u većoj mjeri bio i ranije usaglašen, ono što se posljednjih dana razmatralo u okviru određenih izmjena jesu amandmani Crne Gore koje je vlada ove susjedne zemlje nedavno najavila, a koji su u većoj mjeri uvršteni u sam tekst rezolucije.

"Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu - simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može 'pobjeći' ", poručio je bh. ambasador pri UN-u.

Kako je naveo Lagumdžija, usaglašena konačna verzija rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN-a 23. u idući četvrtak (23. maja), "nas je dovela do još kvalitetnijeg 'upeglanog' teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati".

"Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima koji promoviraju nepostojeću krivicu "genocidnih naroda". Tekst glasi: 'Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini'", naveo je ambasador BiH pri UN-u.

Kada je riječ o drugom amandmanu, "drugi ukazujem na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto Evropske unije nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama. Tekst glasi: 'Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini' ", navodi Lagumdžija u objavi na X-u.

Zatim je podijelio konačni tekst rezolucije, uz poruku: "Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama".

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. juli proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, pored ostalih, na doživotne zatvorske kazne osuđeni ratni predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i glavni komandant Vojske Republike Srpske, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

Ovu rezoluciju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nazvao političkom deklaracijom kojom se želi staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda i postavio pitanje što je njen cilj: "Je li to revizija tužbe protiv Srbije, ili naplata ratne štete?".

Nakon što je početkom maja premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao da će Crna Gora podržati rezoluciju, njegovi koalicioni partneri iz prosrpskih i proruskih partija su rekli da vrše pritisak da se takva odluka promijeni. Potom je crnogorska vlada 13. maja uputila dva amandmana na tekst rezolucije.

U prvom se navodi da je krivica za genocid individualna, te da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj zajednici, a drugi se tiče nepovredivosti Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji se, inače, ne pominje nijedan narod, niti država.

Iz Brisela su 14. maja poručili da u Evropskoj uniji nema mjesta za one koji poriču genocid u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG