Dostupni linkovi

Vladajuća većina u Crnoj Gori predložila Skupštini usvajanje rezolucije o Jasenovcu


Spomenik Kameni cvijet u Jasenovcu koji je posvećen žrtvama stradalim u logoru Jasenovac u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata (foto arhiv)
Spomenik Kameni cvijet u Jasenovcu koji je posvećen žrtvama stradalim u logoru Jasenovac u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata (foto arhiv)

Poslanici partija parlamentarne većine predali su u skupštinsku proceduru Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, potvrdio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić.

Prijedlog rezolucije potpisalo je 43 od 81 poslanika crnogorskog parlameta.

Osim partija rasformiranog proruskog Demokratskog fronta, potpise su stavile i Demokrate, prosrpska Socijalistička narodna partija i Pokret "Evropa sad" premijera Milojka Spajića.

Jasenovac je logor u kojem je tokom Drugog svjetskog rata, za vrijeme četvorogodišnjeg postojanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), prema zvaničnim podacima stradalo skoro 48.000 Srba, 16.000 Roma i više od 13.000 Jevreja.

U tekstu rezolucije se oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata.

"Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježiti svake godine", navodi se u prijedlogu teksta.

Donošenje rezolucije o Jasenovcu najavile su prosrpske partije, nakon što je premijer Spajić potvrdio da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, čemu se te stranke protive smatrajući da Srbe označava kao genocidan narod.

"Mislimo da u ovom određivanju prema Srebrenici, zločin kakav se desio u Jasenovcu takođe treba da podrži ovaj parlament", rekao je Mandić 9. maja koji je više puta negirao da se u Srebrenici dogodio genocid.

U Srebrenici je jula 1995. ubijeno više od 8.000 Bošnjaka što je Međunarodni sud u Hagu kvalifikovao kao genocid za koji je osuđeno više od 50 osoba.

Na najavu usvajanja rezolucije o Jasenovcu Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman ocijenio je da namjera usvajanja rezolucije o Jasenovcu ima veze sa rezolucijom o Srebrenici.

"Vjerovato hoće defokusirati Srebrenicu i politizovati sa Jasenovcem i manipulisati žrtvama", kazao je on novinarima u Šibeniku 15. maja.

On je ocijenio i da se ta tema koristi za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori, da će se negativno odraziti na evropsku put Crne Gore i na bilateralne odnose sa Hrvatskom.

Crnogorski šef diplomatije Filip Ivanović je hrvatskom ministru rekao da ne može uticati na odluke parlamenta, ali da Crna Gora ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu sa kolektivitetom hrvatskog naroda, pošto hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obilježava sjećanje na nevino stradale jasenovačke žrtve.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji je 16. maja, na pitanje da li je Crnoj Gori potrebna rezolucija o Jasenovcu, kazao da ne želi da utiče na unutrašnja pitanja i dodao da Zapadni Balkan može lako da skrene u destrukciju kada se govori o istoriji.

Istakao je i da su dobrosusjedski odnosi preduslov bilo kojem kandidatu za članstvo u EU.

Nije saopšteno kada će se u Skupštini Crne Gore glasati o rezoluciji o Jasenovcu.

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj Skupštini UN zakazano je za 23. maj.

XS
SM
MD
LG