Dostupni linkovi

EU će navodno zamrznuti kandidaturu Gruzije za članstvo ako se donese kontroverzni zakon


Demonstranti na Trgu heroja u Tbilisiju posle usvajanja kontroverznog zakona o "stranim agentima", 14. maj 2024.
Demonstranti na Trgu heroja u Tbilisiju posle usvajanja kontroverznog zakona o "stranim agentima", 14. maj 2024.

Evropska unija će zamrznuti kandidaturu Gruzije ako se donese kontroverzni zakon o "stranim agentima", piše Financial Times, pozivajući se na osobu upoznatu sa razgovorima između zvaničnika Gruzije i tog bloka koji se odvijaju u posljednjih nekoliko dana.

Nakon što su poslanici vladajuće partije Gruzijski san u utorak usvojili zakon o "stranim agentima" hiljade demonstranata nastavile su protest u Tbilisiju.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili upozorila je u sredu da je opstanak Gruzije kao države u opasnosti pošto je parlament odobrio taj zakon, uprkos višenedeljnim protestima i upozorenjima Zapada.

Zurabišvili je na konferenciji za novinare u Tbilisiju s ministrima spoljnih poslova Letonije, Litvanije, Estonije i Islanda, ponovila da će staviti veto na zakon usvojen dan ranije, jer vlada "nije slušala glas svog naroda, ni na savet svojih prijatelja, ni bilo čija upozorenje i otišla svojim putem", preneo je Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa.

Zakon su osudili SAD, Evropska unija i organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog sličnost s ruskim zakonom koji je iskoristio predsednik Vladimir Putin da slomi opoziciju i uguši nezavisne institucije.

Zurabišvili je rekla da je "pitanje opstanka Gruzije danas na kocki".

"Rekla sam našim prijateljima o našim planovima za budućnost, o tome šta bi trebalo da bude evropska platforma na kojoj radim već nekoliko nedelja i koju ću zvanično predstaviti našem narodu", rekla je Zurabišvili i dodala da je njena platforma ima za cilj da mobiliše Gruzijce uoči izbora kasnije ove godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost kritikovao je usvajanje zakona o "stranim agentima" i pozvao vladu u Tbilisi da preokrene kurs.

"Usvajanje ovog zakona negativno utiče na napredak Gruzije na putu ka EU... Pozivamo gruzijske vlasti da povuku zakon", naveo je Žozep Borel (Josep Borrell) u zajedničkoj izjavi sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem (Varhelyi).

Portparol NATO-a je naveo da je zakon "korak u pogrešnom pravcu" koji Gruziju "udaljava od evropskih i evroatlantskih integracija".

Zurabišvili, koja je u sukobu sa vladajućom partijom Gruzijski san koja je progurala zakon kroz parlament, ima 10 dana da iskoristi svoje pravo veta. Međutim, dominantna pozicija Gruzijskog sna i njegovih partnera u parlamentu dovoljno je jaka da nadjača predsednički veto.

Demonstranti su noćas marširali od zgrade parlamenta oko dva kilometra do Trga heroja, glavne raskrsnice u gruzijskoj prestonici, gde je policija pritvorila najmanje 10 ljudi, javili su dopisnici RSE s terena.

Demonstranti na Trgu heroja u Tbilisiju posle usvajanja kontroverznog zakona o "stranim agentima", 14. maj 2024.
Demonstranti na Trgu heroja u Tbilisiju posle usvajanja kontroverznog zakona o "stranim agentima", 14. maj 2024.

Poslanici su u utorak, u trećem i poslednjem čitanju, glasali sa 84 glasova "za" i 30 "protiv" zakona koji je predložio Gruzijski san, koji je iskoristio kontrolu nad bezbednosnim snagama da nasilno razbije demonstracije poslednjih nedelja koristeći vodene topove, suzavac i gumene metke.

Hiljade demonstranata, uglavnom mladih, okupilo se ispred parlamenta uoči glasanja.

Posle vesti da je predlog zakona konačno odobren, gnevni demonstranti ispred parlamenta pokušali su da razbiju metalne barijere blizu zgrade, posle čega ih napala policija za razbijanje nerede. Najmanje 13 osoba je uhapšeno.

Snimci s televizija i društvenih mreža pokazuju kako je aktivista Davit Katsarava nasilno pritvoren ispred parlamenta. Kasnije je prikazan sa teškim povredama lica. Lekari na klinici u Tbilisiju rekli su da mu je slomljena ključna kost i vilicu i da je podvrgnut operaciji.

Lazare Grigoriadis, mladi demonstrant, koji je uhapšen tokom policijske akcije, pretučen je dok je bio u pritvoru, rekla je za RSE njegov advokatica Eka Kobesašvili.

Uoči glasanja, u parlamentu je izbila tuča između poslanika Gruzijskog sna i opozicije, a televizijski snimci pokazuju kako se poslanici, muškarci i žene, guraju i razmenjuju udarce.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen (James O'Brien), koji se nalazi u Tbilisiju, rekao je da će odnosi Vašingtona s tom zemljom biti ugroženi i da će američka pomoć Gruziji biti predmet revizije ako usvojeni predlog zvanično postane zakon.

Predstavništvo Ujedinjenih nacija u Tbilisiju upozorilo je da usvajanje zakona "ugrožava slobodu izražavanja" i pozvalo vlasti da istraže nasilno postupanje prema demonstrantima.

Premijer iz Gruzijskog sna Irakli Kobahidze optužio je demonstrante da "slede agendu političke manjine" i optužio ih da pokazuju "veliku neodgovornost" prema svojoj zemlji.

Predsednica Zurabišvili je rekla za CNN u utorak da bi, s obzirom na "monolitnu većinu" sa kojom se suočava, njen veto bio samo "simboličan". Ona je, međutim, insistirala da je jedini način da se "preokrenu ruski zakoni" da proevropske stranke pobede na opštim izborima u oktobru.

Masovni skupovi protiv ovog zakona neki su od najvećih protesta koji su potresli Gruziju otkako je postala nezavisna 1991. godine.

Prema zakonu, medijske kuće, nevladine organizacije i druge neprofitne organizacije bi morale da se registruju kao da "rade za interese strane sile" ako više od 20 odsto njihovog finansiranja dolazi iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG