Dostupni linkovi

Najmanje 19 žrtava novog ruskog napada na Odesu u Ukrajini


Pomoć preživelima na ulicama ukrajinskog grada Odese nakon raketnog napada, u petak, 15. marta.
Pomoć preživelima na ulicama ukrajinskog grada Odese nakon raketnog napada, u petak, 15. marta.

U ruskom raketnom napadu na Odesu, na jugu Ukrajine, u petak je poginulo najmanje 19 ljudi, a povrijeđeno 46 osoba, saopštili su lokalni zvaničnici.

Prvi projektil je pogodio kuće, a kada su ekipe hitne pomoći stigle na mjesto događaja, gađani su i sa drugim projektilom, prenosi AP.

Među poginulim civilima su bolničar i radnik hitne pomoći.

Najmanje deset kuća u Odesi je oštećeno u napadu koji je izazvao požar, saopštila je ukrajinska služba za hitne slučajeve i regionalni guverner Oleh Kiper.

Navode da je taktika ispaljivanja drugog projektila na istoj lokaciji, sa ciljem da pogodi spasioce, u vojnom smislu poznata kao "dvostruki tap", a takvi udari često pogađaju najviše civile.

Civili u Odesi su i nedavno bili žrtve ruskih napada, kada je 2. marta ruski dron je udario u višespratnicu i ubio 12 ljudi, uključujući petoro djece.

Rusija je od prošlog ljeta intenzivirala svoje napade na Odesu, južni lučki grad sa populacijom od oko milion stanovnika.

Napadi su prvenstveno usmjereni na lučku infrastrukturu, s ciljem da poremete izvoz robe nakon što je Ukrajina uspjela obnoviti pomorsku plovidbu nizom uspješnih operacija u Crnom moru.

Ranije danas su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da su oborile svih 27 bespilotnih letelica Shahed, koje je Rusija lansirala iznad oblasti Harkova, Vinice, Kirovograda, Nikolajeva, Hmeljnickog i Kijeva.

Ovi napadi su se dogodili dok Rusi glasaju na predsjedničkim izborima za koje je gotovo sigurno da će se produžiti vladavinu Vladimira Putina za još šest godina.

XS
SM
MD
LG