Dostupni linkovi

Zapaljen lokal potpredsednice Opštine Zvečan na severu Kosova


Lokal potpredsednice opštine Zvečan nakon požara, 8. mart 2024.
Lokal potpredsednice opštine Zvečan nakon požara, 8. mart 2024.

Nepoznate osobe zapalile su lokal u vlasništvu Nataše Tomanić, potpredsednice Opštine Zvečan na severu Kosova. Do požara je došlo u ranim jutarnjim satima 8. marta.

Zamenik direkotra policije Kosova za region sever Veton (Elshani) Eljšani je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da se slučaj istražuje, ali da se "sumnja se da je požar podmednut".

Tomanić je za RSE rekla da joj lokal "nije slučajno zapaljen", te da sumnja da je motiv to što je Srbima na severu pomagla da se zaposle u kosovskim institucijama.

Tomanić je potpredsednica opštine koja funkcioniše u sistemu Kosova.

Dodala je da te njene aktivnosti "ne odgovaraju" Srpskoj listi, najvećoj partiji Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

"Imam jedno pitanje onda za njih. Zašto se bore da se vrate u kosovske institucije, ako smo mi koji smo ušli u kosovske institucije izdajnici?", rekla je ona.

Kaže i da je šteta koja joj je naneta u vrednosti nekoliko hiljada eura.

RSE se obratio upitom Srpskoj listi da prokomentariše optužbe Nataše Tomanić ali odgovor do objave vesti nije stigao.

Ovo nije prvi put da se u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova pali lična imovina pripadnika srpske zajednice.

Tokom 2023. godine je zapaljeno desetine automobila čiji su se vlasnici odlučili na preregistraciju sa srpskih na kosovske tablice.

Zbog pitanja registarskih tablica pripadnici srpske zajednice su, na inicijativu Srpske liste, novembra 2022. napustili i kosovske institucije.

Potom su na vlast došli albanski gradonačelnici, a za njihove zamenike su uglavnom izabrani pripadnici iz redova srpske zajednice.

U međuvremenu je Srpska lista, koja je najpre pozivala na bojkot izbora, oktobra prošle godine saopštila da je ipak spremna da na njima učestvuje.

XS
SM
MD
LG