Dostupni linkovi

Britanski Guardian odbacio Vučićeve optužbe da vodi kampanju protiv njega


Ilustrativna fotografija: britanski list Gardijan (The Guardian)
Ilustrativna fotografija: britanski list Gardijan (The Guardian)

Britanski list Gardijan (The Guardian) odbacio je optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vodi kampanju protiv njega.

U odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) portparol Gardijana naveo je da taj list "snažno odbacuje te (Vučićeve) komentare o Gardijanu, koje su apsolutno neosnovane".

"Sve tvrdnje suprotne tome nisu zasnovane na činjenicama", navodi se u odgovoru Gardijana.

Dodaje se da je Gardijan posvećen "neustrašivom, nezavisnom novinarstvu koje zahteva odgovornost onih koji su na vlasti".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 5. februara gostujući na TV Hepi izjavio da je Gardijan "kriminalni list i dno", dodajući da se protiv njega vodi kampanja u takvim listovima.

Vučić je, osim Gardijana, kao medij koji vodi kampanju protiv njega, označio i nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ). Taj list je takođe odbacio Vučićeve optužbe.

"Izgleda mi da srpski predsednik zna veoma dobro da nema hibridnog medijskog rata protiv njega, bar ne od mene i FAZ, ali mislim ni od drugih zapadnih medija", naveo je Mihael Martens, novinar FAZ za N1.

Vučić je 5. februara na TV Hepi izjavio je da sve što neko iz inostranstva govori i radi, a "navodno je u vezi sa izborima i stanjem demokratije u Srbiji" u stvari za cilj ima slabljenje pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu.

Za vođenje hibridnog rata, odnosno kako je rekao "rata drugačijim sredstvima", optužio je strane službe, nevladine organizacije i medije – kako domaće, tako i strane.

Vlast u Srbiji se suočava sa optužbama za nepravilnosti na izborima održanim 17. decembra prošle godine.

Za 8. februar najavljeno je glasanje Evropskog parlamenta o rezoluciji o izborima u Srbiji, nakon što su međunarodni i domaći posmatrači ukazali na niz nepravilnosti. Vladajuća Srspka napredna stranka i državni vrh su te navode odbacili.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je 18. decembra 2023. saopštila da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

XS
SM
MD
LG