Dostupni linkovi

Prajd Info Centar u Beogradu objavio da je napadnut njihov radnik obezbeđenja


Izlog Prajd Info centra uoči Parade ponosa, 09.09.2023.
Izlog Prajd Info centra uoči Parade ponosa, 09.09.2023.

Nepoznat mladić je fizički nasrnuo na pripadnika obezbeđenja Prajd info Centra u Beogradu, nakon što je slomio zastavu duginih boja koja je postavljena iznad izloga centra, navodi se u objavi Prajd Info Centra na Instagramu 3. februara.

"Kada je radnik obezbeđenja reagovao, napadač ga je oborio na zemlju i počeo da udara pesnicama po licu, a zatim je pobegao. Policija i hitna pomoć su brzo reagovali na poziv koordinatora Prajd Info Centra", navodi se u objavi.

Prajd Info Centar je objavio i da je ovo 20. po redu napad na ovaj prostor, ali "prvi slučaj u kome se dogodio fizički napad na osobu zaposlenu u Prajd Info Centru".

U objavi se navodi da "ovakvi primeri nam daju do znanja kako LGBTI+ zajednica u Srbiji, ali i Beogradu, i dalje nije bezbedna čak ni tokom dana u jednoj od najprometnijih ulica Beograda".

Inače, ovaj prostor otvoren je u centru glavnog grada 2018. godine sa ciljem da građani u njemu dobiju obaveštenja o LGBT zajednici u Srbiji.

Beograd Prajd je objavio da "zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja identifikuju i privedu pravdi počioca fizičkog napada" na radnika obezbeđenja Prajd Info Centra.

"Istovremeno, javnost mora biti obaveštena o identitetu i motivima ovog, ali i svih drugih ranijih napada na centar", ističu u objavi.

Prethodni napad na Prajd Info Centar dogodio se 7. januara kada je polomljen izlog na ulazu u prostorije.

Prajd info centar u Beogradu otvorio vrata posle napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Povodom tog slučaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da istražuju slučaj, a Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a u slučaju razbijanja izloga Prajd info centra.

Napad su osudile ambasade Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

XS
SM
MD
LG