Dostupni linkovi

Svečlja potvrdio zatvaranje srpskih paralelnih opština u regionu Peći na Kosovu


Pripadnik kosovske policije tokom akcije u Severnoj Mitrovici (arhivska fotografija)
Pripadnik kosovske policije tokom akcije u Severnoj Mitrovici (arhivska fotografija)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) potvrdio je da su 2. februara u policijskoj akciji zatvorene tri opštine u Peći, Istoku i Klini, koje su paralelno funkcionisale u srpskom sistemu.

"Vreme nelegalnosti je završeno i jedina institucija Srbije na Kosovu će biti njena ambasada u Prištini", napisao je Svečlja na Fejsbuku uz objavljeni video akcije.

On je istakao da je akcija izvedena u koordinaciji policije, tužilaštva i Obavještajne agencije Kosova.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je saopštila da su u akciji policije Kosova zatvoreni srpski Privremeni opštinski organi Peć sa sedištem u Goraždevcu, Istok sa sedištem u mestu Osojane i Klina u selu Vidanje.

Ovi organi rade u sistemu Srbije i za Kosovo su nelegalni.

Direktor ove Kancelarije, Petar Petković je rekao da su privedeni i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, te da su zatvoreni domovi zdravlja, ambulante, apoteke.

On je akciju kosovske policije nazvao "nastavkom etničkog čišćenja" Srba sa Kosova, te dodao kako iza svega stoji premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

Zatvaranje ovih opština po srpskom sistemu potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ranije je za Radio Slobodna Evropa iz Osnovnog tužilaštva u Peći potvrđeno da su oni u saradnji sa policijom Kosova sproveli akciju na više lokacija u regionu Peći zbog sumnje da se odvijaju nezakonite radnje.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu, pozvala je zvanični Beograd da od Evropske unije i KFOR-a (vojna misija NATO na Kosovu) zatraži da spreči premijera Kosova Aljbina Kurtija da se "obračunava" sa srpskom zajednicom.

Dodali su kako kosovske vlasti "proteruju" institucije koje rade u sistemu Srbije a da su zapadne zemlje "direktni saučesnik u antisrpskim akcijama".

"Koliko god nam svima bilo teško, moramo da sačuvamo prisebnost i jedni druge, jer ni ovo zlo neće doveka trajati. Delovanje Prištine treba posmatrati kao delovanje okupatora i nikako drugačije", navode iz Srpske liste, partije koja na Kosovu deluje uz podršku Beograda.

Prethodno su krajem januara kosovske vlasti zatvorile i četiri paralelne srpske opštine koje su funkcionisale u okrugu Dragaš na jugu Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja (Xhelal Sveçla) je tada rekao da će jedina institucija Srbije na teritoriji Kosova biti njena ambasada u Prištini.

Na Kosovu ima preko 20 privremenih opštinskih organa koji rade u sistemu Srbije. Imajući u vidu da se srpski lokalni izbori na Kosovu ne održavaju, predsednike i članove tih organa imenuje Vlada Srbije. Neki od ovih privremenih opštinskih organa nisu u potpunosti funkcionalni ali ima i onih koji obavljaju svoje delatnosti i pružaju usluge građanima.

Primera radi, u opštini sa srpskom većinom Gračanica se nalazi Privremeni opštinski organ Priština, gde meštani radnim danima mogu da izvade dokumenta koja su im potrebna u srpskom sistemu.

Osim Privremenih opštinskih organa, u srpskim sredinama na Kosovu funkcioniše niz institucija Srbije poput Centara za socijalni rad, Zavoda za zapošljavanje, penzijsko ili zdravtsveno soiguranje.

Takođe, sve zdravstvene i obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade po sistemu Srbije.

Inače, ovo zatvaranje srpskih opština dolazi nakon odluke Centralne banke Kosova da ukine upotrebu srpskog dinara. Iz budžeta Srbije se izdvajaju milioni za isplatu plata, penzija i drugih primanja Srbima na Kosovu u dinarima.

Međunarodna zajednica je od Kosova zatražila odlaganje ove odluke, te da se to pitanje pokrene u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dveju strane.

Međutim, iz Vlade Kosova su naveli da je to pitanje odluka nezavisne institucije i da političari ne mogu da se mešaju.

XS
SM
MD
LG