Dostupni linkovi

UN upozorava da se Gaza suočava s humanitarnim 'kolapsom' dok besne borbe


Dim iznad grada Kan Junis na jugu Pojasa Gaze koji je u fokusu borbi poslednjih nedelja, 30. januar 2024.
Dim iznad grada Kan Junis na jugu Pojasa Gaze koji je u fokusu borbi poslednjih nedelja, 30. januar 2024.

Jug Pojasa Gaze u sredu je bio pod artiljerijskom vatrom dok je Izrael saopštio da je počeo da plavi tunele Hamasa na palestinskoj teritoriji.

U fokusu borbi poslednjih nedelja bio je Kan Junis, glavni grad na jugu Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi pod kontrolom Hamasa zabeležilo je najmanje 125 smrtnih slučajeva u poslednjim izraelskim napadima širom te teritorije, čime je ukupno od početka rata 7. oktobra ubijeno najmanje 26.900 Palestinaca.

Šefovi agencija Ujedinjenih nacija rekli su da bi ogorčen spor oko URNWA, agencije UN za pomoć Palestincima, mogao "imati katastrofalne posledice po narod Gaze".

Glavni donatori, uključujući najvećeg saveznika Izraela SAD i Nemačku, obustavili su finansiranje UNRWA, zbog optužbi da je nekoliko članova njenog osoblja umešano u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra koji je izazvao rat.

Zadržavanje sredstava bilo bi "opasno i rezultiralo bi kolapsom humanitarnog sistema u Gazi", rekli su šefovi agencija UN u zajedničkom saopštenju.

Izrael optužuje Hamas da deluje iz tunela ispod bolnica u Pojasu Gazi i da koristi medicinske ustanove kao komandne centre, što negira palestinska grupa, koju su Evropska unija i SAD proglasile "terorističkom" organizacijom.

Izraelska vojska je saopštila da je počela da plavi tunele vodom u pokušaju da "neutrališe pretnju Hamasove podzemne mreže".

Za to vreme, pojačavaju se napori za posredovanje u novom dogovoru o primirju posle sastanka zvaničnika SAD, Izraela, Egipta i Katara.

Zvaničnik Hamasa rekao je za AFP-u da će delegacija koju predvodi vođa palestinske militantne organizacije Ismail Hanijeh "biti u Kairu danas ili sutra (sreda ili četvrtak)" da razgovara o predlogu za prekid vatre i oslobađanje talaca.

Izraelska vojska saopštila je u sredu da su njene trupe ubile 15 "terorista" na severnu Gaze i uhvatile 10 militanata tokom racije na školu u kojoj su se navodno skrivali.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG